На снимката: Румен Драганов

Румен Драганов е директор на Института за анализи и оценки в туризма. Работи в сферата повече от 30 години. Завършил е Техническия университет в София и Университета за национално и световно стопанство. Заемал е заемал различни длъжности в сферата на туризма – екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация “Балкантурист”, бил е и председател на Туристическия комитет към Съвета на министрите в качеството си на заместник-министър на търговията и туризма

Господин Драганов, очаква ли се тази година летният сезон да бъде добър?

Летният сезон се очертава да бъде много, много по-добър от предходните две години. Въпреки това той няма да достигне нивото на 2019 година. Ние в момента се движим с около 14% по-ниско от 2019 година, което беше най-високото достигнато ниво преди пандемията, но ръстовете спрямо 2020 година и 2021 година са в пъти. На някои пазари имаме 200-300-процентово увеличение на туристи, които влизат в България.

Очаква ли се стачките по редица европейски летища да окажат влияние върху българския туризъм?

Не, това няма да окаже влияние. Поради редица причини има задържане на някои летища, има обявявани предварителни стачки по искане на профсъюзи, тоест този филм сме го гледали многократно. Тук става въпрос за многомилионен поток от туристи, които преминават през големите летища и като цяло всички полети се реализират.

Колко човека ще посетят нашето Черноморие тази година?

Може да кажем, че очакваме над 3,5 милиона чужденци да преминат през Българското Черноморие и някъде около 6,2 милиона българи.

Кои ще са най-важните туристи за България през този сезон?

Най-важни са симпатичните туристи, които не създават проблеми.

Колко българи ще пътуват извън страната?

Над 3,5 милиона българи се очаква да пътуват извън страната. В годишен план имаме малко над 7 милиона пътувания в предходните по-здрави години. Сега виждаме, че много интензивно се възстановяват пътуванията особено към съседните страни. На първо място са Турция, Гърция, останалите балкански страни и разбира се, пътувания се осъществяват и към страните в европейския съюз и извън европейския съюз.

След отминаването на COVID-19 кой е най-сериозният проблем пред туристическия бранш у нас?

Общо взето проблемът е в цялостната икономическа, политическа, финансова криза, която наблюдаваме не само в България, но и в страните от ЕС и извън ЕС. Тя създава известен ментален дискомфорт. Но като цяло, когато отидете на туристическите места, независимо дали на планина или море, виждате едни спокойни, доволни от живота хора, в чиито глави няма проблеми, а щастие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук