И днес Франция остава парализирана заради стачката на работещите в железопътния транспорт и метрото. Недоволството на хората е продиктувано от обявената от правителството пенсионна реформа, включително отмяна на специалните условия за пенсиониране на 20 категории граждани и намерението за увеличаване на пенсионната възраст до 64 години.

По данни на националното дружество за железопътен транспорт ЕсЕнСеЕф (SNCF) днес ще се движат само 30% от високоскоростните влакове ТеЖеВе (TGV) и регионалните влакове ТЕР (TER), както и 15 процента от крайградските влакове „Транзилиен“ (Transilien).

От ЕсЕнСеЕф казаха, че по много направления като Париж-Клермон Феран, Бордо-Марсилия, Нант-Лион, Нант-Бордо движението на влаковете ще бъде прекъснато.

С големи трудности могат да се сблъскат днес парижани и гостите на града при ползване на метрото. Ще работят само две напълно автоматизирани линии, а останалите 14 ще бъдат затворени.

Поредицата стачки по призива на френските профсъюзи започна на 5 декември.

До момента стачките са коствали на националната железопътна компания около 400 милиона евро, съобщи ръководителят й Жан-Пиер Фаранду за в. „Монд“, цитиран от ДПА.

През почивните дни френският президент Еманюел Макрон призова от името на френския народ стачките да бъдат прекратени по празниците, но молбата му остана без отговор.
Преговорите между правителството и синдикатите трябва да започнат на 7 януари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!