Корнелия Нинова

И лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за преговори с руския гигант „Газпром“, под претекст да се избегнат фалити в бизнеса и да се гарантира, че хората няма да страдат през идната зима.

Думите й повтарят познатия рефрен, с който президентът Румен Радев и служебното правителство се опитват да плашат хората от седмица насам, а именно че няма газ, че ни чака тежка зима, и че в енергетиката цари „хаос и разруха“.

Публикуваме пълния текст на публикацията на Нинова:

Докато политици и експерти спорят кой е виновен, има ли кораби с втечнен газ, ще тръгне ли връзката с Гърция, торовите заводи започнаха да затварят производства и да освобождават работници.

Министърът на икономиката и индустрията тепърва ще прави анкета колко фирми работят на газ и да им дава указания да намаляват потреблението с 15%.

Тези данни са налични – 28 000 предприятия ползват газ. В тях работят 250 000 души. Не ги карайте да намаляват потреблението на газ. Не може да стане. Ако го направят трябва да спрат работа, а някои от тях никога няма да могат да пуснат отново машините.

Губи се ценно време в разправии и пиар акции. Темата се идеологизира и се използва да предизборна кампания, а тя е жизнено важна за държавата и народа. Решението на този етап за икономиката и домакинствата е само едно- незабавни преговори с Газпром. Така направиха редица европейски лидери. Ние го повтаряме от март месец. Не ако се наложи, както казва служебният министър на енергетиката. То вече е наложително.

Подобни „черни сценарии“, бяха опровергани от експерти, анализатори и министри от кабинета на Кирил Петков. Въпреки това, лидерката на бившия коалиционен партньор на „Продължаваме промяната“ БСП – Корнелия Нинова, също даде своя принос за масовите страхове на хората, явно повлияна от приближаващите избори.

В публикацията си тя споменава „европейски лидери“, но официално никой европейски лидер не се е обръщал към Газпром, а точно обратното, Европейският съюз се стреми към независимост от руския газ.

В момента решенията взети от служебното правителство са единствената пречка България да получи осигурените американски танкери с втечнен газ, да се пусне газовата връзка с Гърция, да се стигне до така желаната диверсификация и да се освободи от влиянието на Газпром. Но любовта на БСП към Русия е всеизвестна, и Нинова още веднъж доказа това.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук