На снимката: Проф. Велислав Минеков

От седмица насам наблюдаваме всеки служебен министър надълго и нашироко да разяснява политики, приоритети, да представя екипи, по време на брифинги, чиято единствена цел явно е безплатен пиар. Задачите, които си поставят министерствата са толкова амбициозни, сякаш няма да са на власт едва два месеца, а ще изкарат пълен четиригодишен мандат.

В последния ден от седмицата още трима от министрите в служебното правителство днес представиха своите екипи и приоритети.

МОН ще се бори за максимално присъствено обучение

Максимално присъствено обучение предвид обстановката с коронавируса, при полагане на грижа за учениците, студентите и учителите – това е един от основните приоритети на служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов.

Той представи днес пред медиите екипа, с който ще работи. В него като заместник-министри влизат Албена Чавдарова – професор в Софийския университет, Мария Гайдарова с ресор „Предучилищно училищно образование“ и Надя Младенова, която ще отговаря за европейските фондове. Димитър Здравков е началник на кабинета на министъра.

Министърът заяви категорично, че средства за отопление на училищата ще се намерят и няма да има проблем през зимата.

Проф. Пенов обяви, че му предстои среща с началниците на регионалните управления на образованието, за да получи обратна връзка за готовността на училищата за новата учебна година.

Министърът вече е посетил 18-о и 3-о училище, но има огромното желание да посети максимален брой училища в страната.

Според него идеите на предишното ръководство на министерството на образованието за обединяване на университетите са все още в много начална фаза на обсъждане.

Минеков: Започваме отново битката за бюджета на културата

Започваме отново битката за бюджета на министерството, заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Служебният министър представи екипа и приоритетите си в сферата на културата днес. Той подчерта, че журналистите имат право да задават всички неудобни въпроси, които искат с призива за диалог.

„Ще направя така, че всички добри намерения да се превърнат в задължения“, обеща той. По думите му следващият министър на културата ще бъде задължен да изпълни всичко важно.

„Не е трудно всичко от това, което имаме да се реализира“, категоричен бе Минеков и подчерта, че първото нещо, на което ще се спре е бюджетът на министерството.

„Всички, които обещаха покачване на бюджета, забравиха за какво става дума“, каза още той и уточни, че онова, което го притеснява е, че голяма част от бюджета няма да бъде използвана до края на годината.

По този повод той заяви, че се намира в изключително неудобна ситуация. По думите му на хора, които са започнали проучванията си със собствени средства, им е бил поискан отчет, което също е притеснително.

Карантината за ваксинираните срещу COVID-19 да бъде по-кратка, обмислят от Министерството на здравеопазването

Ваксинираните (срещу COVID-19) да получат по-кратък период на изолация, заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев на пресконференция във ведомството, на която той представи своя екип.

Според министъра проблемът е, че нивото на ваксинация срещу COVID-19 в страната е много ниско. Държавите, които намалиха карантината, имат над 70 процента ваксинация, а при нас ваксинационното покритие е около 30 процента, каза министър Меджидиев.

Идеята му е у нас на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест и ако той е отрицателен, да се прибегне до освобождаване от карантина. Министър Меджидиев каза, че във вторник ще се събере експертен съвет, на който ще се реши този въпрос.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук