Велизар Шаламанов
На снимката: Велизар Шаламанов

Поведението на БСП относно изтребителите F-16, аз го разглеждам, като наистина безотговорно. Предполагам, че то е свързано с предизборната кампания, но това не е зряло поведение на една отговорна партия с ангажимент към националната сигурност. Това коментира експертът по сигурност и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов за ДЕБАТИ.БГ.

„Ние имаме стратегическо решение да придобием ескадрила F-16 и всяко забавяне по този път за реализация на това важно решение само ще доведе до оскъпяване, допълнително забавяне на доставката и трудности при интеграцията“, каза Шаламанов.

Експертът напомни защо са ни необходими американските изтребители:

„Трябва да е ясно че руските МиГ-ове и руските Су-25 не могат да бъдат използвани за отбраната на България, тъй като са абсолютно несъвместими със системите на НАТО и няма как да бъдат включени в системите за колективна отбрана. МИГ-29 освен това, съвсем скоро няма да бъде в оперативна готовност, поради невъзможност да бъде поддържан. Той се използва и досега с ограничени функции по въздушно патрулиране, но в никакъв случай не може да бъде част от единна система за противовъздушна отбрана и за управление на кризи във въздушното пространство, поради тези несъвместимости за които говорим“, обясни той.

Припомняме, че от БСП  са категорично против служебното правителство да одобри решение за нови 8 самолета F-16, а министрите от БСП напуснаха последното заседание на кабинета „Петков“ именно с този аргумент.

Ще успее ли служебното правителство да реши този важен за авиацията въпрос и кой е виновен за закъснялата модернизация на българската армия – четете цялото интервю на Велизар Шаламанов за ДЕБАТИ.БГ – ТУК.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук