Владимир Путин, сватбата
на снимката: резидентът на Русия Владимир Путин

Руският писател Сергей Комков е изпратил в Нобеловия комитет предложение за удостояването на президента Владимир Путин с награда за мир, съобщават руските медии. Вносителят на предложението е главен редактор на в. „Президент“. В тази връзка Елена Панина – депутат и членна комисията по международни въпроси, заяви, че придвижването на този въпрос ще бъде добър тест за адекватността на членовете на комитета.

Пред РИА „Новости“ тя подчерта, че руският лидер има сериозен принос за установяването на мир в Северен Кавказ и Сирия, както и за прекратяването на огъня в Донбас.

Според Панина, трябва да се спомене и ликвидирането на химическото оръжие в Сирия през 2013 г., заради което на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) бе присъдена Нобелова награда, въпреки че служителите ѝ имаха далечна връзка със споразумението, постигнато по инициатива на руския президент.

Освен това Путин е най-активният и последователен проводник на запазването на съществуващата в света архитектура за сигурност.

Коментирайки този въпрос, говорителят на президентската администрация Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не е издигал кандидатурата на руския президент за Нобелова награда за мир. Това е инициатива на хората, които са направили предложението. Според него, ако предложението бъде прието, това ще бъде прекрасно, а ако не, няма да се случи нищо страшно.

За Нобелова награда вече бе предложен и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук