еврозона, план
на снимката: Централата на Европейската централна банка

Работодателите и синдикатите подкрепят присъединяването на България към т.нар. „чакалня на еврозоната“. В позицията си Икономическият и социален съвет на България припомнят свое становище от 2017г., в което се отбелязват многобройните ползи от присъединяването на страната ни към Еврозоната.

Подчертава се, че „ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на България към Eврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет, на един от основните фактори за радикална промяна на инвестиционната среда. Едва ли може да се посочи друга предстояща икономическа реформа, която да се сравни с дълбочината, важността и значимостта на очакваните последици от присъединяването към Еврозоната.“

В декларацията си ИСС посочва още:

„Високата степен на финансово доверие и устойчивост на страната ни бяха потвърдени многократно в рамките на процедурите по т. нар. Европейски семестър и в официални позиции на Европейската комисия, което в настоящия извънреден момент е още по-силен аргумент за възможно най-бързото ни присъединяване към ERM II и, впоследствие, – към Еврозоната“.

Икономическият и социален съвет изразява пълната си подкрепа за присъединяване на България към механизма на обменните курсове (ERM II) до края на април 2020 г.

С това действие ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на COVID 19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социалното развитие в дългосрочен план, се посочва в декларацията.

Припомняме, че в петък миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни ускорява усилията за присъединяване към еврозоната. Процесът беше временно спрян през февруари, докато „не се намери пълен консенсус“ в обществото. След като стана ясно обаче, че страните от Еврозоната ще получат милиардни помощи от ЕЦБ за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса, България отново ще се опита да кандидатства, като планът на правителството е това да се случи до края на април 2020г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!