Радостин Василев
Радостин Василев

Софийската районна прокуратура (СРП) образува досъдебно производство за принуда, упражнена спрямо народен представител от 49-ото Народно събрание. Отначало се говореше за човек с инициали Р.В., но скоро се изясни, че става дума за Радостин Василев, който в петък разпространи запис от Националното събрание на „Продължаваме Промяната”.

Прокурорите разследват това, че ден преди изтичането на записа Василев „бил принуден да извърши нещо против волята си, като за целта е употребено заплашване“.

Още в петък Радостин Василев заяви, че шефът на ДАНС Пламен Тончев му казал, че ще му бъде назначена охрана, защото имало реална заплаха за живота му. Тогава той дал сведения пред прокурор в СРП. От държавното обвинение уточниха, че ако се установи, че авторът на тази принуда е друг народен представител или става дума за престъпление срещу републиката, делото ще бъде дадено на СГП.

Според неофициална информация Кирил Петков днес е бил призован на разпит в Софийската районна прокуратура, твърди Нова ТВ. Обвинителите не потвърждават. Ясно е обаче, че Петков не се е явил, защото е в Словакия на посещение.

Самият Радостин Василев се оплака пред БНТ, че се страхува за живота си и потвърди, че е под полицейска охрана. Той обясни, че не се чувства предател заради тайния запис, който направи. Допусна, че е възможно хора от обкръжението му да са предупредили лидерите на „Продължаваме промяната“ за това, че има намерение да публикува записа.

Винаги трябва човек да се оглежда в редиците си постоянно. Оказва се, че е закодирано да има при нас предателство. В никакъв случай аз се нямам за предател, напротив – имам се за човек, който единствен има смелост да прави това, което обществото има право да знае“, изтъкна той.

Василев отрече да е публикувал записа след консултации с президента Радев. Отрече и да е искал креслото на министър на спорта, както вчера оповести на всеослушание кандидат-премиерът на ПП-ДБ акад. Николай Денков.

„Никой не е казал, че записът е таен, за да ми разрешава някой да го запиша. Имайте предвид, че можеше този запис да изтече и тайно, нали така? Но аз застанах с лицето си, за да го покажа и да кажа, че аз съм го направил и че аз не мога да подкрепям такава уйдурма, каквато се случва в момента и такъв тип разговори, които са срамни и пошли“, заяви Радостин Василев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук