електрически стълб

Сръбската общинската компания „Белградски електроцентрали“ направи 13 препоръки за намаляване на потреблението на електро- и топлоенергия, една от които е да се помисли за изместване на началото и края на отоплителния сезон в съответствие с условията на криза, съобщава агенция „Фонет“.

Сърбия почти изцяло зависи от вноса на руски газ и генерира около 70% от нуждите си от електроенергия в остарелите си електроцентрали, работещи с въглища, отбеляза агенция „Ройтерс“ преди няколко дни, когато стана ясно, че Албания, Сърбия и РС Македония искат енергийна помощ от ЕС. Вижте повече.

„Белградски електроцентрали“ ще направят всичко, за да осигурят достатъчни количества енергия за производство на топлинна енергия за гражданите и икономиката на Белград, посочи в писмено изявление директорът на компанията Раде Баста, предаде БТА.

Той добави, че предложенията за спестявания са изпратени до общината на Белград за одобрение.

Компанията иска също да се осигури стабилно снабдяване на топлофикациите с енергоносители, включително мазут.

При големите консуматори да се преразгледа начинът на доставка на топлинна енергия, така че да е съобразен с критерия за минимално потребление на енергоносители, трябва да се преразгледат и условията за доставка на топла вода за домакинствата, се казва в предложенията на „Белградски електроцентрали“.

Спестяване на енергия може да се постигне и с подобрена поддръжка на оборудването, както и чрез намаляване на загубите на топлинна енергия с повишен инспекционен мониторинг на разпределителната мрежа, отбелязва компанията.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук