Доналд Тръмп
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп обяви въвеждането на извънредно положение като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Извънредното положение позволява да се премахнат бюрократичните препятствия за предоставяне на средства от федералния бюджет на местните власти и щатските администрации.

По-рано правителството получи от Конгреса $8,3 млрд за ограничаване на мащаба на инфекцията.

В САЩ право за въвеждане на извънредно положение има президентът. До 1976 година държавният глава може да го въвежда за всякакъв период и по всяка причина, която според него застрашава националната сигурност.

След това въвеждането на извънредно положение бе регламентирано от закона за националните извънредни положения (National Emergencies Act; 1976).

През този период този режим в САЩ бе въвеждан над 50 пъти.

Освен това правителството на САЩ прие решение да освободи от мита редица китайски стоки с медицинско предназначение заради коронавируса.

„Търговското представителство на САЩ задоволи молбите да се премахнат митата от десетки стоки с медицинско предназначение, внасяни от Китай в условията на кризата, свързана с коронавируса”, казва се в съобщението.

В освободения от митата списък са включени защитни костюми, ръкавици, хирургични чаршафи и пакети за събиране на медицински отпадъци.

Всяка група стоки се отнася към третия кръг от мита, наложени върху стоки с годишен обем от $200 милиарда. 10-процентните мита за тази продукция бяха въведени за пръв път през септември 2018 г. След това митата бяха увеличение до 25 процента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!