Станислав Тодоров

След като днес Конституционният съд заяви, че назначаването и избирането на новия председател на КЕВР – Станислав Тодоров противоречи на Конституцията, самият Тодоров призова Народното събрание незабавно да започне процедура по избор на нов председател.

От днес КЕВР спира работа, но взетите решения за цените на тока и парното не могат да бъдат поставени под въпрос, подчерта Тодоров:

„Тези решения са валидни и българските граждани могат да разчитат на вече взетите решения от Комисията за енергийно и водно регулиране, що се отнася до цените за следващите 12 месеца“.

Няма никаква опасност да бъдат отменени досегашните решения на КЕВР, каза Владимир Табутов от „Продължаваме промяната“.

Тепърва парламентарната група ще коментира какви точно ще бъдат следващите им действия: „Регулаторът може да работи. Практиката на съда в такива случаи е, че решенията само когато председателят е имал отношение към тях или по някакъв начин е наклонил мнозинството, само тогава те могат да бъдат отменени. Към момента всички решения на КЕВР са били взимани единодушно“, заяви Табутов.

Висшите съдии обявиха за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари 2022 г. за избиране на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Решението беше взето с 9 гласа, като единствено съдия Соня Янкулова го подписа с особено мнение. КС разгледа казуса по искане на 59 народни представители от партия ГЕРБ, които в искането си заявиха, че са нарушени принципите на правовата държава, политическият плурализъм и равнопоставеността.

Основният проблем беше фактът, че след откриването на процедурата за избор на председател на КЕВР са направени промени в Закона за енергетиката, с които беше променено определението за това какво е „стаж в областта на енергетиката“.

От ГЕРБ заявиха, че заради това те не са успели да предложат свой кандидат поради това, както и че Тодоров не отговаря нито на предишните, нито на сегашните изисквания за ръководител на КЕВР.

Въпреки че Тодоров представи доказателства за своя стаж пред КС, от там не приеха някои от неговите доказателства, тъй като заявиха, че по време на разглеждането на неговите документи от Народното събрание, тези доказателства не са били налични. Тоест НС е взело решението си само на база на документите, с които разполага.

Фактът, че изборът на Тодоров е обявен за противоконституционен поне към този момент няма да доведе до автоматичното падане на актовете на регулатора, тъй като той е колективен орган. Решенията, които са взети с участието на Тодоров и при които неговият глас е бил решаващ, могат да бъдат оспорени пред съда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук