отцепници ИТн

„Изразяваме изключителен скептицизъм към заявената диалогичност от страна на ИТН и ви предупреждаваме, че трябва да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа“. Това заяви Радостин Василев, министър на спорта в оставка, в началото на днешните консултации между БСП и напусналите „Има такъв народ“ (ИТН) депутати. Депутатите, които участваха в срещата бяха Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков.

„ИТН можеха и трябваше да покажат това желание за работа по време на действащото правителство, но не го направиха, както и по време на реализация на първи мандат“, каза още Василев.

По думите му той и колегите му са наясно, че българският народ очаква да няма избори. „Изразяваме изключителен скептицизъм към заявената диалогичност от страна на ИТН“, отбеляза той. Василев изрази надежда, че Нинова като лидер на БСП ще успее да ги обедини под общи цели и политики.

Радостин Василев благодари на Корнелия Нинова и БСП за уважението, което проявяват към депутатите, напуснали парламентарната група на „Има такъв народ“ и към самия него.

По думите на Радостин Василев той и колегите му, напуснали ИТН, са участвали активно в разработването на управленската и законодателна програма, на която БСП стъпва като основа и която „Продължаваме промяната“ изготвиха, опитвайки се да създадат кабинет с първия мандат.

„Търсим преди всичко съгласие за политики и законодателна рамка за следващите шест месеца“, каза Корнелия Нинова. Тя подчерта, че разговорът ще е първо само за управленска програма.

Лидерът на БСП посочи, че ако има обединение около програмата, на следващ етап ще се обсъждат структура и персонален състав на Министерския състав.

След срещата

„Персоналният състав на евентуален Министерски съвет не е обсъждан“, заяви в изявление след срещата Радостин Василев. „Обсъждано е желанието на „Продължаваме промяната“ за бързо приемане на антикорупционния закон и номинацията на Бойко Рашков за председател“, допълни той и уточни, че няма представа дали ще остане министър на младежта и спорта, ако кабинет се състави.

„Много скептично настроени сме към искреността в поведението на ИТН в този момент“, препотвърди позицията на независимите депутати Василев.

„Познаваме много добре характера на партията и какво е водещо при нея и съответно сме предупредили БСП и останалите бивши коалиционни партньори за евентуалните последици от втори взрив, предизвикан от същия партньор“, обясни той.

„Въпросът е БСП, ДБ и ПП да се разберат с един непредвидим, непостоянен коалиционен партньор, какъвто може да е бъде ИТН. Ако те поемат тази отговорност, може да имат нашите гласове за всичко правилно“, посочи независимият народен представител Иво Атанасов.

По думите на Атанасов е важно да има правителство, но е важно и мнозинството да е стабилно и работещо.

След журналистически въпрос, Иво Атанасов коментира, че по всяка вероятност независимите депутати биха гласували „против“ кабинета, ако в състава му влиза министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов.

Корнелия Нинова

„Надделява мнението за политически кабинет в първия кръг от преговори, втория ще проведем с всяка една партия поотделно и след това ще се опитаме да съберем всички на една маса“, това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след разговорите с независимите депутати, напуснали ПГ на „Има такъв народ“.

Тя посочи, че в събота и неделя ще работят по програмата и в началото на другата седмица ще я представят.

В отговор на въпрос Нинова каза, че няма да представят на президента в понеделник името на кандидата за премиер. Тя посочи, че няма да бързат и имат нужда от време, което е обвързано с приемането на антикорупционния закон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук