Виктор Орбан, Унгария
на снимката: премиерът на Унгария Виктор Орбан

След като на местните избори в Турция опозицията успя да се сплоти и да отнеме от управляващата партия Истанбул, сега и унгарската опозиция тръгва към обединение в името на голямата цел – да вземе Будапеща от „Фидес“ на Виктор Орбан след цяло десетилетие изтърпявано изборно мачкане от същата тази партия.

Кандидатът на социалистите Гергей Карачон, с обединената опозиция зад гърба си, има основателни надежди да изпълни задачата, и да провери доколко максимата „Будапеща е Унгария“ е в сила, като успехът да послужи за стимул за развиване на политически обрат срещу упрвлението на Орбан, който досега нямаше конкуренция сред разединените си опоненти.

Разбира се, противниците на „Фидес“ осъзнават, че съединението им е само една от крачките, които трябва да напарвят. Те имат шансове да спечелят столицата, но големият им проблем е в провинцията, където партията на премиера Орбан е особено популярна, най-вече заради икономическите успехи на управлението. Независимо от това, в копирането на формулата на успеха на турската опозиция те виждат вече един реален път, който след време може да ги изведе до успеха. След предстоящите, в Унгария ще има избори чак през 2022 година, така че времето за прегрупиране е достатъчно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!