Борис Джонсън
на снимката: британският премиер Борис Джонсън

След като няколко седици от „Даунинг стрийт 10“ пускаха разнопосочни послания и сякаш пренебрегваха знаците за идваща криза, вчера вечерта премиерът Джонсън обяви пакет от строги мерки за справяне с епидемията. Правителството на Обединеното кралство явно е изоставило залъгването със стратегии за „стаден имунитет“ и минава към мерките, които, според специалисти, трябваше да бъдат приложени по-рано.

„Останете у дома“, призова премиерът Борис Джонсън в телевизионно обръщение към нацията, оповестявайки безпрецедентни за мирно време мерки в борбата с Ковид-19, след като смъртните случаи достигнаха 335, съобщи АФП.

Премиерът разпореди ограничаването на движението на населението на Великобритания в продължение на най-малко три седмици, за да възпре разпространението на новата пандемия от коронавирус в страната.

Като част от тази мярка, която е в сила от понеделник вечер, британците ще могат да напуснат домовете си само за много ограничени случаи като пазаруване, отиване на работа, лечение или спорт веднъж дневнно. Сбирките на повече от двама души са забранени, затворени са магазините от несъществено значение, както и места за поклонение.

Джонсън изрично подчерта в обръщението си, че ако правилата не се спазват, „полицията има провомощията да ги наложи“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!