На снимката: говорителят на ЕК Кристиан Уиганд /снимка: hungarytoday.hu/

Мерките, които се опитва да прокара в Унгария праветелството на Виктор Орбан, включващи безсрочно извънредно положение, разтревожиха Европейската комисия и изведоха на преден план опасения от използването на епидемията с коронавируса за предприемане на действия за извличане на политически дивиденти. Някои текстове в законопроекта на Орбан имат тематично сходство с тези, които отпаднаха в българския парламент след президентското вето.

„Всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите за спазване на правата на човека – предупреди говорителят на Европейската комисия Кристиан Уиганд, цитиран от БТА, на редовен брифинг в отговор на въпрос за извънредните мерки на правителството в Унгария – Всяка мярка трябва да бъде съразмерна и необходима.“

Законопроектът на управляващите в Будапеща предполага даване на правомощия на администрацията да удължава извънредното положение неопределено, като прави това с указ и вече няма да е задължена да го прави чрез одобрението на парламента. Предвижда се и затвор до 5 години за разпространяване на „фалшиви новини“ за коронавируса. Във връзка с това от ЕК бе заявено, че демокрацията „не може да работи“ без свободни и независими медии.

„Във време на криза е още по-важно журналистите да могат да вършат спокойно работата си, именно за да се пресича дезинформацията и европейците да имат достъп до съществената информация“ – подчерта говорителят.

Уиганд бе категоричен, че „всички спешни мерки трябва да имат временен характер за справяне с конкретна кризисна ситуация“.

Унгарската опозиция успя да блокира приемането на проектозакона на Орбан за извънредните мерки по процедура за бързо гласуване, но изглежда неизбежно той да бъде приет при редовно гласуване следващата седмица, тъй като партията на Виктор Орбан „Фидес“ има смазващо мнозинство от бризо две трети в парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук