злато

Цената на златото расте тази сутрин с над 1% на фона на новите мерки на Федералния резерв на САЩ за стимулиране на икономиката, показват данните от търговията.

Към 8.35 часа българско време цената на априлския фючърс на златото на нюйоркската борса Комекс нарасна с 1,15% или с 18,05 долара до 1584,05 долара за тройунция. Цената на майския фючърс на среброто се покачи също с 1,15% до 13,375 долара за унция.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите мерки на ФЕД за подкрепа на най-голямата световна икономика. Регулаторът обяви в понеделник, че ще изкупува ипотечни книжа и съкровищни бонове в количествата, които ще са необходими за поддържане на пазара.

Златото силно поевтиня през март – сривът на фондовите пазари принуди инвеститорите да продават скъпоценния метал, за да получат налични пари. Сега на фона на новите мерки за стимулиране на правителствата и централните банки инвеститорите отново започнаха да купуват злато.

Златото традиционно се смята за надежден актив във времена на глобална икономическа неизвестност и остават привлекателни за покупка заради пандемията от коронавирус.

По последни данни на СЗО заразените с опасното заболяване са над 330 хиляди, починалите са над 14,5 хиляди души в цял свят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!