Венцислав Мутафчийски
На снимката: проф. д-р. Венцислав Мутафчийски

Една нова проба е положителна и тя е в София. С нея случаите на заразени с коронавирус стават 202 у нас към тази сутрин, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, началник на оперативния щаб за борба с коронавируса.

„Проведохме консултации и със здравния министър, и с премиера за обособяването във всяка болница на отделение за коронавирус инфектирани и с възможни за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените, които изискват кислородотерапия и интензивно лечение. Другото предложение е за разширяване броя на лабораториите. В София има заявка и от БАН да се включат с лабораторията си. Имаме дарение от 200 000 лева от една от банките, друга е дарила по 50 000 лева на 3 болници, продължават даренията към МЗ или конкретно към самите болници. Около 500 теста за коронавирус са закупени само със средства на държавата, останалите 6000 теста са със средства на дарители“, добави Мутафчийски.

Генералът обаче предупреди, че минималният брой на установени нови случай тази сутрин не бива да се възприема като тенденция и че все още се очаква увеличение на заразените, а още проби чакат да бъдат отчетени и там може да има положителни. Той опроверга информацията, че вече са изхарчени 1 милион лева от бюджета на ВМА за тестове, тъй като за това, по думите му, тече обществена поръчка, която още не е завършена. Също така не са верни слуховете, че са купени 30 000 бързи теста. Ген. Мутафчийски заяви, че те не са купени, защото не са достатъчно надеждни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!