Веселин Марешки
на снимката: Веселин Марешки

„Воля“ напуска парламента. Решението обяви на брифинг в НС лидерът на партията Веселин Марешки.

„За да няма фалшиви новини и спекулации, исках лично да го съобщя. Причините към момента не мога да ги съобщя, защото продължават разговорите. Те не са лесни, повярвайте!“, каза Марешки.

Той призова решението на партията му да бъде приемано като част от последователната ѝ политика за „свалянето на маските на фалшивите политици“. Подробности се очаква от ВОЛЯ да съобщят през следващите дни.

„Не смятам, че има парламентарна криза. Парламентът работи“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той обяви, че на този етап не е запознат с мотивите на партия ВОЛЯ за взетото решение.

„Всяка една от парламентарните групи има възможност да си определя ходовете“, смята Цветанов.

Според него парламентът ще продължи да работи при стриктна дисциплина от страна на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които имат мнозинство от 122 народни представители. За пример Цветанов посочи Холандия, където кворумът и мнозинството се осигуряват само от един глас.

Цветанов е категоричен – въпреки политическата ситуация в страната ни, няма предпоставки за предсрочни парламентарни избори или за вот 2 в 1 през тази година.

„Страната е стабилна, а парламентът върши своята работа. Най-важното, което ни предстои е да направим добри резултати на европейските избори, както и да се подготвим по-сериозно за местните избори“, обясни Цветанов.

От своя страна депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов каза:

„За кворума не съм особено притеснен“.

И добави:

„Дълг на всеки народен представител е да ходи на работа“.

Според него страната ни не е изправена пред опасността от парламентарна криза.

„На мен ми е много комфортно сега, когато ги няма БСП. Приемат се законите с добро темпо. Парламентът работи“, смята лидерът на НФСБ.

Той припомни, че патриотите вече внесоха предложение за по-строги финансови санкции за онези народни представители, които отсъстват от работа.

ВОЛЯ става втората парламентарна група, която няма да участва в пленарните заседания, след като от няколко седмици от зала отсъстват депутатите от „БСП за България“.

Очаква се парламентът да има сериозни проблеми с кворума, защото депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ формират крехко мнозинство от 122 народни представители, а ДПС традиционно не се регистрира в началото на пленарните заседания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!