Луфтханза, най-голямата европейска авиокомпания, заяви в четвъртък, че капацитетът за увеличаване на лимитите на претоварените летища ще намалее през тази година. Компанията съобщи, че поради резултатите ѝ са паднали през 2018 година.

Нетната печалба на базираната във Франкфурт група възлиза на 2,2 млрд. евро , което е спад от 8,0% на годишна база.

Прекъсването на въздушния трафик, по-високите разходи за гориво и скъпото придобиване на големи части от вече несъществуващия конкурент Air Berlin са довели до затруднения, казаха от Луфтханза.

С поглед към 2019 г. ръководителите на Луфтханза заявиха, че са намалили целите си за растеж на капацитета или увеличаване на броя на наличните места, тъй като инфраструктурните пречки на летищата и контрола на въздушното движение създават предизвикателство за добавянето на нови полети.

През лятото капацитетът ще бъде с 1,9% по-висок от миналата година – половината от обявеното преди това увеличение.

През 2019 г. Луфтханза очаква приходите да нараснат между четири и шест процента.

Въпреки това, неговият оперативен марж вероятно ще падне от 7,9%, регистриран през 2018 г.

Очаква се цените на горивата да нараснат още през тази година, след като са се увеличили с 850 милиона евро през 2018 г., когато групата регистрира и 518 милиона разходи за забавени и отменени полети.

Финансовият директор Улрик Свенсон обеща да „продължи да повишава нашата ефективност на разходите“.

Резултатът за 2018 г. също бе обременен от 170 милиона евро през първите три тримесечия от интегрирането на Air Berlin в икономичната дъщерна на Луфтханза компания Eurowings – процес, за който групата казва, че е завършен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!