затвор

Няма пренаселеност в затворите. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Тя бе изслушана в парламента, където информира депутатите за състоянието на затворите и у нас, както и за политиките на министерството за подобряване на материалната база, модернизацията на инфраструктурата, както и за по-добрите условия на труд.

„Навсякъде са осигурени необходимите минимални санитарни критерии за лишените от свобода“, заяви Цачева.

Тя увери, че съгласно международните стандарти у нас са осигурени 4 м/кв. лично пространство на всеки затворник.

Цачева добави, че непрестанно се работи за подобряването на условията в затворите и арестите, а за пример тя даде извършените за предходните две години ремонти.

През 2017 и 2018 г. са извършени цялостни ремонти на спалните и битовите помещения на затворите в Бургас, Варна и Сливен. До края на тази година се очаква да приключат ремонтите в Пазарджик, Бобов дол и затворническото общежитие от закрит тип към затвора в Стара Загора.

По Норвежкия механизъм е предвидено да се реновира и корпуса на затвора в Пловдив, включително и на затворническото общежитие от открит тип „Хеброс“ и други.

Държавата ще строи нов затвор с капацитет 400 души, лишени от свобода, както и учебен корпус за служители с капацитет 100 надзиратели.

„Работим изключително усилено за подобряване на условията на труд и възнаграждението на служителите“, увери Цачева и припомни, че през последните години се наблюдава повишение на заплатите на надзирателите с около 35%.

Относно арестите правосъдният министър посочи, че най-натоварени са тези в София, тъй като в столицата се намират специализираните прокуратура и съд, които разглеждат делата за организирани престъпни групи. Докато те текат, обвиняемите са настанени в тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук