Жозеф Дол, ЕНП
на снимката: Председателят на ЕНП Жозеф Дол

В свое писмо до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, лидера на ДСБ Атанас Атанасов, първия човек в СДС Румен Христов и лидера на ДБГ Димитър Делчев председателят на най-голямата партия в ЕП – Европейската народна партия (ЕНП) – Жозеф Дол ги призова да се явят заедно на изборите.

По думите му Европа е на кръстопът, затова е важно всички членки на ЕНП в България да се обединят, за да се борят за развитието и запазването на европейския проект.

„Само ако работим заедно, ще успеем да маскимализираме нашето представителство в Европейския парламент и да гарантираме, че нашият водещ кандидат за евроизборите Манферд Вебер ще стане следващият президент на Европейската комисия“, пише Дол.

В заключение Дол заявява увереността си, че всички членки на ЕНП в България ще се отдадат на задачата за запазване на европейските ценности.

Ето пълния текст на писмото на председателя на ЕНП Жозеф Дол:

„Европейските избори на 26 май 2019 г. ще бъдат решаващ момент както за ЕНП, така и за ЕС. Те са възможност за нас да защитим ценностите на политическо семейство, което е дълбоко вкоренено в историята и цивилизацията на европейския континент и което винаги е било движещата сила на европейската интеграция.

Днес Европа е на кръстопът, в условия на нарастваща нестабилност, идваща от вътрешни и външни сили, които се опитват да дестабилизират съюза. Ако искаме да продължим да работим за тази Европа, в която вярваме – демократична, прозрачна, просперираща и ефективна Европа, която стои близо до гражданите си и която защитава културното си разнообразие и силната социална пазарна икономика, е необходимо да се обединим и заедно да се изправим пред предизвикателствата.

Като се има предвид какъв е залогът на тези избори, призовавам всички членове на политическото семейство на ЕНП в България да направят най-отговорния си избор и да представят българските граждани с единен фронт.

Само ако се обединим, ще можем да избегнем разпределянето на гласовете, което ще е от полза за популистите и антиевропейските сили.

Само ако работим заедно, ще успеем да маскимализираме нашето представителство в Европейския парламент и да гарантираме, че нашият водещ кандидат за евроизборите Манферд Вебер ще стане следващият президент на Европейската комисия.

Начело с ЕНП, аз съм сигурен, че Европа ще превъзмогне предизвикателствата, пред които е изправена – като сигурност, защита на външните ни граници, растеж и работни места, климатични промени, те изискват от нас да впрегнем всичките си сили.

ЕНП цени всички членове на семейството си. Всеки от нас трябва да играе своята роля в поддържането на нашите общи ценности и защита на европейския проект, чиито основи сме положили и който сме изграждали в продължение на десетилетия.

Знам, че мога да разчитам на пълния ангажимент на всички български партии – членове ЕНП, за постигането на тази цел.

Към момента конфигурациите, в които политическите партии у нас ще се явят на изборите за Европейски парламент, все още не са напълно ясни.

ГЕРБ по традиция се явяват сами на този вот. Формирано е обединението „Демократична България“, в което влизат „Да, България“ на Христо Иванов, ДСБ на Атанас Атанасов и „Зелените“ с председател Владислав Панев.

Около вътрешните избори за листата на „Да, България“ обаче се породи полемика – избраният за водач Стефан Тафров категорично заяви, че ако влезе в ЕП, няма да се присъедини към ЕНП. Основната причина за решението му е членството на популисткия унгарски премиер Виктор Орбан и партията му ФИДЕС в най-голямата партия в парламента.

В интервю за ДЕБАТИ.бг преди дни председателят на СДС Румен Христов заяви, че в партията все още няма единно решение в какъв формат и дали в коалиция ще се яви на изборите. Водени са преговори с „Демократична България“, с НФСБ на Валери Симеонов, с партията на Веселин Марешки „Воля“ (които са прекратени по желание на Марешки) и с други формации.

От ДБГ също обявиха преди дни, че водач на листата им за евровота ще бъде председателят на формацията Димитър Делчев. За категорично обединение с някоя от другите партии от демократичната общност обаче не се говореше. Все още текат преговори.

Според редица експерти най-добрият вариант за явяване на изборите на партиите от традиционната десница би било едно широко обединение. Припомняме, че на последните парламентарни избори трите основни десни партии у нас спечелиха всяка по около 3% от гласовете на българите. Днес демократично мислещите хора нямат представителство в парламента именно поради разделението в дясното.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук