Виктор Орбан, Унгария
на снимката: премиерът на Унгария Виктор Орбан

Премиерът на Унгария Виктор Орбан изпрати писмо до лидерите на европейски консервативни партии, поискали изключването на неговата партия „Фидес” от Европейската народна партия, предаде „Ройтерс”.

В писмата Орбан поднася извиненията си за използвания от него обиден език, но отбелязва, че в политическите му възгледи няма промяна.

В писмото, унгарският премиер отправя молба към лидера на белгийската партия „Християндемократи и фламандци“ Ваутер Беке да преосмисли предложението си за изключване на Фидес от ЕНП.

Говорител на унгарското правителство заяви, че подобни писма са били изпратени до всички 13 партии, присъединили се към предложението.

Поводът бяха правителствени билбордове срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и финансиста Джордж Сорос. В тях се изброяват предполагаеми действия на ЕС за улесняване на имиграцията, например по-лесен достъп до визи или отпускане на пари за имигранти.

Според Еврокомисията тези твърдения са „конспиративна теория“. Брюксел направи опит да опровергае кампанията.

Членовете на ЕНП трябва обсъдят членството на „Фидес“ в Орбан в дясноцентристкия блок на 20 март, след като дузина партии призоваха за неговото замразяване или изключване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!