адвокати

16-и април е Денят на конституцията на България. Тази година 16-и април е и денят, в който българските адвокати излизат на национална стачка – те се обявяват срещу разпоредбите в Закона за мерките срещу изпирането на пари, бавенето на приемането на новия Закон за адвокатурата, както и бездействието на техния представителен орган – Висшия адвокатски съвет (ВАдС).

Днес за пореден път представителите на гилдията излязоха на протест ред Центъра за обучение на адвокати, където се провеждаше извънредно заседание на ВАдС заедно с председателите на всички адвокатски колегии в страната. Част от протестиращите адвокати се опитаха да влязат на заседанието, за да поканят на среща председателите на колегиите, но не бяха допуснати.

А целта на срещата е ясна – юристите търсят подкрепа за обявяването на стачна готовност на адвокатите в цялата страна.

„Поискахме на предишния протест Висшият адвокатски съвет да обяви стачна готовност във връзка със Закона за мерките срещу изпирането на пари, неприемането на Закона за адвокатурата и неговото несъобразно бавене. Затова ние искаме да обясним на самите председатели защо е важно да има стачна готовност и те да ди подкрепят. Ако Висшият адвокатски съвет не иска да го направи, нека председателите да го направят и да призоват адвокатите в цялата страна”, каза пред ДЕБАТИ.бг адвокат Петромир Кънчев.

По думите на протестиращите ВАдС в сговор с правителството мълчаливо бездейства по отношение на приемането на спорни разпоредби, които заплашват да обърнат адвокатите срещу собствените им клиенти и да ги превърнат в доносници на ДАНС.

 „Трябва да го направим, защото буквално Висшият адвокатски съвет със съдействието на правителството и може би под тяхно давление ликвидира адвокатурата, което означава, че ликвидира правата на гражданите. В крайна сметка и аз, и колегите ми можем да работим нещо друго със сигурност. Въпросът е кой и как ще защитава правата на гражданите след като дори Висшият адвокатски съвет застава на страната на правителството”, каза един от организаторите на протеста – адвокат Николай Хаджигенов.

Голяма част от адвокатите са против приетите в Закона за мерките срещу изпирането на пари задължения адвокатите да съобщават в ДАНС, ако имат съмнения, че клиентите им се занимават с пране на пари. Колко от юристите обаче са готови на активни действия, вече е друг въпрос, каза пред ДЕБАТИ адв. Хаджигенов.

„Може би 90% от адвокатите са против това, защото това е правен абсурд. Подобно нещо има само в Северна Корея, която бих  искал да обърна внимание, че е народнодемократична република – там адвокати няма, между другото. Това е следващата стъпка и у нас. Друг е въпросът колко от адвокатите биха взели участие в някакви преки действия. Това е лош въпрос. Защото българинът обича да му е спокойно, да му е тихо, да е наведен максимално ниско с надеждата да му се размине. Адвокатите за съжаление не правим изключение от току-що описаната ситуация, тъй като ние сме най-обикновени граждани”, каза още Хаджигенов.

Припомняме, че след като преди няколко седмици адвокатите излязоха на първи протест и дадоха заявки за масови такива, представители на ВАдС отидоха на среща в парламента и договориха създаването на работна група, която да изготви и внесе нови промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Според юристите обаче надежда тази група да свърши нещо няма.

Сформираният стачен комитет вече изготвя писма до европейските институции, чрез които да се сигнализира за проблема. Въпреки това адвокат Хаджигенов е категоричен, че гилдията сама трябва да се справи с този проблем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук