Български адвокати излязоха на протест днес срещу опитите на властта с мълчаливото съгласие на органа, който по дефиниция трябва да ги представлява – Висшия адвокатски съвет – да бъдат върнати във времето на комунизма и принудени да доносничат срещу собствените си клиенти. Недоволството на адвокатската колегия е продиктувано от влизането в сила на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Адвокат Николай Хаджигенов поясни, че протестират срещу закона, който е създаден, за да  транспонира европейска директива за борбата с пране на пари. По негови думи обаче това е поредна европейска директива, която е прочетена от нашите законодатели както Дяволът чете Евангелието, защото в нея изрично е записано, че адвокатите трябва да бъдат изключени от тази регулация. 

Това е едва първият от многото обещани протести. Повод юристите да излязат с табелки с надпис „Адвокатите не са доносници” и „ФОБА не е ДАНС” (ФОБА – Фейсбук общност на българските адвокати, бел. ред.) бе приетият миналата година Закон за мерките срещу изпирането на пари.

адвокати

В срок до миналия петък широк кръг от физически и юридически лица, както и неправителствени организации и юристи трябваше да внесат в ДАНС разписани планове за това как ще обучават служителите си за борбата с пране на пари.

За юристите има и особени правила – да сигнализират в ДАНС срещу свои клиенти, за които имат съмнения, че се занимават с пране на пари. Адвокатите са категорични, че разпоредбите не само нарушават Закона за адвокатурата, в който ясно е записано, че нещо като адвокатска тайна съществува, но и са противоконституционни.

адвокати

Един от организаторите на протеста – адвокат Николай Хаджигенов обясни конкретно какви са новите задължения на адвокатите според закона.

„Когато имаме съмнение в клиентите си, т.е. вие идвате и задавате някакъв въпроси аз решавам, че този въпрос е подозрителен, аз трябва да докладвам на ДАНС. Е, извинявайте, това няма да стане. Ние няма да го направим. Още в момента, в който ме уведоми собствената ми колегия един ден преди изтичане на крайния срок, аз им върнах отговор на тях и на Висшия адвокатски съвет, че отказвам да изпълнявам закона, защото задължение на адвокатите не е да донасят за клиентите си. Задължение на адвокатите е да пазят правото дори от закона.”

Това е пореден пример за факта, че българският законодател използва европейската правна рамка, за да оказва натиск върху демократичните институции и гарантите за честност и правосъдие, категорични са юристите. Подобно нещо се случи и с приемането на промените в Закона за защита на личните данни, които застрашиха независимостта на журналистическите разследвания.

адвокати

Причината адвокатите да протестират именно пред Висшия адвокатски съвет е, че неговото ръководство е „проспало” приемането на промените. Обществено обсъждане преди гласуването в Народното събрание не е имало, а Висшият адвокатски съвет не е направил нищо, за да защити интересите на гилдията.

Атанас Железчев, когото колегите му адвокати описват като доайен в професията, сравни случващото се в България с времената на комунизма, когато всички са доносници, а адвокатите просто четат угодната на властта теза. Пред ДЕБАТИ.бг той заяви, че Висшият адвокатски съвет сляпо следва волята на Народното събрание, което пък е съставено от бивши членове на БКП и техните деца и внуци.

„Стигнахме дотук, защото мнозинството от управляващите, независимо от коя партия са те, са били членове на БКП или деца на членове на БКП и внуци на членове на БКП. Те само си смениха цветовете на партиите и по този начин заблуждават онази част от българското общество – по-наивната, по-доверчивата, че уж имаме борба за демокрация. Всъщност борбата е за разпределение на по-голям дял от благата, които са натрупани през 10 ноември и онова, което може сега да се отдели и да бъде присвоено от тези хора.”

Протестиращите внесоха писмо със своите искания в сградата на Висшия адвокатски съвет – да се сезира незабавно Конституционният съд и да се инициират законодателни промени, с които Законът за мерките срещу изпирането на пари да бъде прегласуван.

Адвокатите обаче с изненада установиха, че в сградата няма никого, на когото писмото да бъде предадено – всички били на среща в парламента. С кого и по каква тема никой не успя да им обясни.

адвокати

Юристите ще протестират и пред сградата на Народното събрание в четвъртък, а на Общото събрание на Висшия адвокатски съвет в събота ще поискат смяна на ръководството на органа, който ги представлява, но не защитава интересите им.

В този дух с викове „Оставка!” адвокатите си обещаха да са единни в борбата за справедливостта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук