Венецуела

Държавният интернет доставчик на Венецуела CANTV блокира уеб страницата, на която доброволците се регистрират, за да отговорят на призива на председателя на Народното събрание Хуан Гуайдо за помощ в осигуряването на отчаяно необходимата хуманитарна помощ, съобщи опозицията на страната.

Гуайдо заяви, че търси един милион доброволци до събота, крайният ден, който е определил за внасяне на помощта, натрупала се на границата с Колумбия и целяща да облекчи недостига на храна и лекарства.

Миналата седмица опозицията нападна CANTV за пренасочване от страна на уебстраницата на доброволците към друг, почти идентичен сайт, за да попречи на повече хора да се включат в каузата на самопровъзгласилия се действащ президент Гуайдо.

В тестовете, проведени от АФП, уебсайтът не беше достъпен за доброволци чрез CANTV, а чрез други сървърни доставчици.

Вече 600 000 души са се записали като доброволци.

Венецуела е в центъра на хуманитарна криза и Гуайдо твърди, че 300 000 души могат да умрат без помощта.

Президентът Николас Мадуро обеща да спре влизането на помощта във Венецуела и войниците, верни на социалистическия лидер, са барикадирали граничния пункт между Колумбия и Венецуела. Мадуро твърди, че помощта е „рекламно шоу“ и претекст за ръководената от САЩ инвазия. Той отрича, че страната страда от хуманитарна криза и обвинява за проблемите й санкциите на САЩ.

Гуайдо, признат от 50 страни като временен президент на Венецуела, нареди на военните да разрешат помощта и каза, че по един или друг начин, тя ще влезе в събота.

Опозицията съветва потенциалните доброволци или да посетят сайта www.voluntariosxvenezuela.com чрез частни доставчици или да използват VPN, за да заобиколят блокадата.

Медиите-критици на Мадуро често се оплакват, че са блокирани от CANTV, основния доставчик на телефонни и интернет услуги в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук