Любослав Пенев
Любослав Пенев

След неприятната загуба в повторния си дебют начело на ЦСКА Любослав Пенев даде воля на гнева си в интригуваща пресконференция, в която за пореден път атакува ръководството на БФС и в частност председателя Борислав Михайлов. Афектиран от съдийството на мача „Черно море“ – ЦСКА /2:0/, той посочи  настоящите футболни ръководители като извор на всички проблеми на този спорт у нас. По думите му БФС е като ябълка, която изглежда добре отвън, но отвътре е „гнила от алкохол и екстри, но не и от футбол“.

„Шапката отгоре, футболният съюз начело с Боби Михайлов. Това е истината, не трябва да се заблуждаваме. Защо бягаме от проблемите? Аз не бягам, аз ги споделям. Това нещо няма да свърши добре. Михайлов казва, че футболът бил на едно добро ниво. Той не гледа мачове, даже по телевизията. Неговата идея е да пътува по чужбина, напред-назад, евентуално да отиде на някой мач, както и тия около него. Това е цялата история. Пътуваме по чужбина, търсим ресторанти, приоритетно такива с дансинг и така. Лоби? Какво лоби в УЕФА? Всичко това е лъжа и измама“, каза Пенев.

Ясно е, че Пенев все още изпитва яд от загубата в повторния дебют, както и че може би не е забравил провала си на миналите избори за председател на БФС, спечелени пак от Михайлов. Това обаче не намалява основателността на обвиненията, защото всички вижзаме, че резултатите на клубния ни футбол се свеждат до „Лудогорец“, а тези на националния се крепят малко над точката на замръзване. Не са на нея, защото все пак бихме Швеция в официален мач и счупихме каръка. Не че се класирахме за нещо.

За състоянието на българските клубни и национални формации не са виновни футболистите или далеч не само те. Момчетата просто толкова си могат, като музиканта от популярния виц. Защо обаче „отдолу“ не напират по-талантливи поколения – ето това вече е въпрос на организация на футбола.

Наскоро Михайлов се изцепи, че БФС е най-добрата спортна организация в България. Той имаше предвид, че хората в нея трупат опит, успешно се осъществява самофинансирането и по тези показатели БФС превъзхожда останалите. Все едно да кажеш, че колата гори малко, поддръжката й е евтина и друга такава кола няма наоколо. Има една особеност – колата не върви добре. Така изглежда и БФС отстрани. Може да се справя административно като организация, но не изпълнява никак добре функциите си, а те са:

  • Да развива футбола;
  • Да осигурява коректно съдийство;
  • Да създаде система за откирване и стимулиране на младите таланти;
  • Да намира правилни решения за формата на първенството;
  • Да прави всичко това прозрачно и ясно;
  • Още други, които сигурно съм пропуснал.

Целта е една: българите да очакват с нетърпение и гордост изявите на родните отбори. Сега тя изглежда мъглява и мистериозна като далечна галактика.

Оправданията не са приемливи. Били сме малка страна, с малки ресурси и малко хора. Така е, ама къде по-малки се прочуха. Да припомним Исландия, Уругвай, Дания, Хърватия… нужно ли е още? Всичките са около нашата черга, че и с по-малко население. Кой блесна на световното, кой – преди това на европейското. И така е от 24 години, 25-а караме. от 1994 година все някой друг е голямата изненада и все някой друг е хитът на първенството. Що така?

Когато нещо не се случва, то не става по две възможни причини: тези, от които зависи, или не искат, или не могат да го направят. Нямам съмнение, че повечето българи споделят гореизложената оценка за състоянието на българския футбол, та като се има предвид резултата от работата на отличната организация БФС, Чичовото май е прав, независимо дали съдиите са му виновни за загубата в конкретния мач. Не е само той, дето ги е псувал, та явно крушката си има опашка.

Уж хубавата кола на българския футбол хич не върви като хората.

Време е да зададем емблематичния катаджийски въпрос:

Ми ся к’во пра’йм?

И да намерим решение, различно от банкнотата в документите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!