Могерини
Федерика Могерини

Дипломат номер 1 на ЕС Федерика Могерини съобщи, че страните-членки на съюза са постигнали политически консенсус за нови индивидуални санкции срещу лица от Русия заради инцидента с украинските кораби в Черно море. Юридическите процедури, свързани с това решение ще отенмат още няколко дни.

„Действително, постигнат е политически консенсус по въпроса за нови санкции срещу физически лица, но за правовата обработка ще са нужни още няколко дни“, заяви Могерини пред журналистите след края на преговорите между министрите на външните работи от ЕС.

Тя не даде подробности относно съглашението.

По-рано източник от структурите на Съюза в Брюксел съобщи за РИА „Новости“, че страните съгласуват поредни санкции срещу Москва заради задържането на украинските кораби и моряци, които бяха обвинени в нарушаване на руската граница.  Вероятно става въпрос за добавяне на нови имена към списъка с индивидуални санкции. Източникът на руската агенция е изразил съмнение, че всички процедури ще бъдат съгласувани до понеделник, по-скоро това трябва да се очаква „в близко време“.

В близките две седмици ЕС трябва да вземе решение и дали да продължи индивидуалните санкции против физически лица и организации от Русия заради ролята й в кризата в Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!