Янко Гочев
на снимката: Историкът Янко Гочев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг историкът Янко Гочев коментира широката заблуда, която се разпростира в нашето общество, че Руско-турската война от 1977-1978 г. е имала за цел да освободи България от османско владичество.

Гочев бе категоричен, че има редица доказателства и исторически документи, които красноречиво показват, че целта на Русия е да овладее Цариград и Босфора и Дарданелите, а не да направи България суверенна държава.

„Дебело трябва да се подчертае, колкото и да е неудобно за политици и русофили с определени политическа идеология, обслужващи руските имперски интереси, че Русия следва собствена агресивна политика на Балканите и това е исторически факт. Всъщност по този въпрос не би трябвало да има никакви дебати, тъй като съществува голямо количество литература, както българска, така и руска, така и европейска. Целта на Русия (това трябва да се казва на трети март, да не се премълчава) е овладяването на Цариград и Проливите, а не някакво имагинерно освобождение на България.”

Историкът поясни, че Русия използва т. нар. „Кримска стратегия” – договаря се частична автономия на земите, която постепенно се отнема, за да се присъединят те към Руската империя. Тази тактика е използвана за първи път при окупацията на Кримския полуостров, а втори опит за осъществяването й е направен с подписването на Санстефанския мирен договор.

Трети март у нас се използва за пропаганда в полза на чужда държава, категоричен бе Гочев. Това е ден, който разделя, а не обединява българската нация, затова той не е достоен да бъде наш национален празник, смята историкът.

Денят, който е най-достоен да носи тази титла според Гочев е Съединението, защото именно на 6 септември 1885 г. България се опълчва срещу Великите сили и показва, че може и иска да бъде суверенна и независима държава.

Цялото интервю с Янко Гочев може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук