Борисов, Медведев
на снимката: Министър-председателяте на Русия и България - Дмитрий Медведев и Бойко Борисов

Голяма част от срещата между премиера Бойко Борисов и министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев, който е на посещение у нас, е била отделена на разговори за газовата свързаност в региона и в частност – за „Търски поток“.

По време на изявлението след срещата Медведев не пропусна да каже, че проектът „Южен поток“ се е рповалил и Русия е претърпяла големи загуби. Той обаче пропусна да отбележи, че именно Москва се отказва от реализацията.

Медведев, както и Путин многократно е призовавал, поиска твърди гаранции от ЕК за изпълняването на проекта.

„За по нататъшни стъпки ще говорим след като имаме съответните гаранции от страна на ЕК, че в бъдеще този проект няма да бъде прекратен. Надявам се, че българските ни колеги го разбират и вършат съответната работа“, каза Медведев.

Премиерът Бойко Борисов изглежда се съгласи напълно с тезата на колегата си и също одобри исканите гаранции.

„Понесохме големи щети, особено „Газпром”. Знаете, техните платформи бяха в Бургас, тръбите им бяха във Варна и Бургас, но тогава имаше наказателна процедура от ЕК. Неслучайно колегата Медведев каза за твърдата гаранция от ЕК“, каза от своя страна българският министър-председател.

Борисов отсече, че участието на България в преноса на газ е нейно право, затова тя иска поне да запази това, което има в момента – онези количества газ, които получава през Украйна.

„Второ, нека ясно да кажем – България не иска нови количества газ. В момента през Украйна и България се транзитират за Турция 14-16,7 млрд. куб. метра газ. В момента, в който „Турски поток” започне да работи, това количество ще спре да минава през България. България иска поне да запази това което има“, каза премиерът.

Той обаче пропусна да спомене, че в момента в който „Турски поток“ заработи и количествата газ спрат да минават през България, на нея автоматично й се полага обезщетение в размер на 1,2 млрд. долара от страна на Русия по договора за пренос.

Преговорите за участието на руски компании в изграждането на българския участък от „Турски поток“ са се водили на много високо ниво, като се има предвид, че у нас, заедно с премиера на Русия Медведев, са и генералните директори на „Газпром“ и „Росатом“ Алексей Милер и Алексей Лихачов.

По отношение на интерконеткора с Гърция, Борисов каза, че изграждането му ще започне през лятото и правителството ще прави всичко възможно, за да осигури газовата диверсификация.

Припомняме, че тази диверсификация и този интерконектор се чакат от 10 години.

АЕЦ „БЕЛЕНЕ“

Двамата министър-председатели са обсъдили и участието на Русия в изграждането на мегапроекта, който според много експерти е ненужен за България – АЕЦ „Белене“.

„Още един голям енергиен проект е АЕЦ Б”елене”. Готови сме да разгледаме участието си в централата. „Росатом” наистина има голям опит за участие в такива проекти, включително и е ЕС“, каза руският министър-председател.

Премирът Борисов отново повтори старата мантра, че скоро въглищните централи ще трябва да затворят, а животът на реакторите в АЕЦ „Козлодуй“ не е вечен (като междувременно вметна благодарност на „Росатом“ че го е удължил с 15 години) и след 10-12 години България нямало да има базова мощност и ще се налага да внася електричество.

„Въглеродните емисии стават все по-скъпи. Благодарихме за това че „Росатом” удължи живота на реакторите с 10 или 15 години, но скоро няма да имаме базова мощност. Ние след 10-12 години ще имаме нужда и ще се наложи да внасяме ток, а в същото време имаме два български реактора. Хипотезата руска централа сега не съществува“, отсече Борисов.

Така премиерът отново оправда наливането на милиарди в проект, който самият той преди години нарече „корупционен гьол“. Освен това според много енергийни експерти България в момента произвежда в пъти повече ток, отколкото има нужда, затова няма необходимост от нова голяма базова мощност.

Борисов обаче бе категоричен, че дори „Росатом“ да не спечели търга за построяването на АЕЦ „Белене“, руски инженери ще съдействат както могат.

Министър-председателят ясно уточни, че присъствието на Медведев у нас не бива да се използва, за да се задават въпроси от типа „НАТО или Русия“. Борисов заяви, че България е лоялен партньор в Алианса, но има и стратегически отношения с Русия.

ТЪРГОВСКИ ОТНОШЕНИЯ

Медведев обяви след срещата, че не може да се отбележи сериозен ръст в търговския обмен между България и Руската федерация и обяви за това европейските санкции, към които страната ни се присъедини след като Русия анексира Крим.

По отношение на туризма стана ясно, че се обсъжда откриването на ферибот Бургас-Новорусийск, за да е по-лесно за руските туристи да пристигат у нас. Българското правителство полага все повече усилия, за да улесни идването на руснаци у нас, въпреки че броят на туристите от страната все повече намалява и далеч не е значителен.

След срещата между двамата премиери бяха подписани споразумения между социалните министри на Бърлгария и Русия, представители на външните министерствам, както и между министрите на туризма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!