Катарската икономика е засегната от санкциите, наложени от арабския блок, ръководен от Саудитска Арабия, но все пак е достатъчно силна, за да оцелее, категорични са анализаторите, съобщава деловото издание econ.bg.

„В средносрочен и дългосрочен план, може би хората, които живеят тук, ще почувстват ефектите, но за момента не усещаме промяна „, заяви Мохамед Амар, ръководител на катарската бизнес асоциация.

За Рашид бин Али ал-Мансури, изпълнителен директор на Катарската фондова борса, най-лошото вече е приключило. „Бяхме изненадани и пазарът също беше изненадан и наистина реагира на новините, но икономиката ни е много силна, това е най-силната икономика в региона и доверието на инвеститорите остава високо“, изтъкна той. Нивото на доверие обаче е с около 6% по-ниско, отколкото преди конфликта на Персийския залив.

„Несигурността ще накара банките и инвестиционните фондове да изтеглят пари от Катар, което ще доведе до спад в резервите“, каза Ейми Макалистър от консултантската фирма „Oxford Economics“.

„Централната банка също ще изчерпи резервите си, за да подкрепи валутния курс към американския долар, който е подложен на натиск след началото на спора“, посочи още тя, цитирана от БГНЕС.

„Oxford Economics“ вече преразгледа прогнозата си за растеж за 2017 г. до 1,4%, в сравнение с 3,4% преди кризата и преоцени инфлацията на 1,8%, в сравнение с очакваните 1,5%, поради по-високите цени на вноса. Fitch, Moody’s и Standard & Poor’s също понижиха кредитните си рейтинги за Катар.

Все пак анализаторите разчитат на тамошната икономика в страната, притежател на третия по големина запас от природен газ в света след гигантите Русия и Иран. „Катар е най-устойчивата държава в Близкия изток“, смята Андреас Криг, стратегически анализатор на риска и асистент в Кралския колеж в Лондон.

Малкото емирство с население от 2,6 милиона души се нарежда сред най-богатите в света, според Международния валутен фонд. На 5 юни трите държави заявиха, че скъсват дипломатическите отношения с Катар и обвиниха страната в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им работи.

Последваха икономически санкции и транспортна блокада на емирството. В Доха изразиха съжаление и нарекоха решенията на чуждестранните партньори неоснователни. По-късно „квартетът“ постави на Катар 13 искания, които в Доха нарекоха неизпълними и призоваха за преразглеждането им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук