България вече преминава 50% от средната за ЕС покупателна способност. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ икономистът Румен Гълъбинов.

„Номинално и реално доходите нарастват. Номинално нараства минималната работна заплата с 50 лева годишно. По същата възходяща линия се движи средната работна заплата, която твърдо премина 1 000 лева месечно и се е устремила към 1 200. При изчислението на средната работна заплата има голяма дискусия, тъй като тя е и функция от изпреварващото нарастване на доходите на горните 20% от най-добре печелещите, а не толкова, че нараства ускорено средната работна заплата заради минималната и нейното увеличение”, каза Гълъбинов.

И добави:

„По паритет на покупателна способност, ние вече успяхме да преминем 50% от средната за ЕС. На фона на това обаче трябва да се сравняваме с други държави от Централна и Източна Европа, които са доста преди нас. Например, Чехия премина 90% – тя толкова много се доближи до средната за ЕС покупателна способност, че почти вече няма да има разлика. Словакия също се представя добре, Унгария, Полша. Ние трябва да се сравняваме с тези държави, които влязоха малко преди нас в ЕС, както и с тези, с които влязохме наравно в ЕС, като Румъния, която ни изпреварва с 30% по доходи и с Хърватия, която влезе след нас и има по-висока минимална месечна работна заплата”.

Румен Гълъбинов обясни, че разликата за 2018г. е 7,7 пъти между 20% топ печелещи и 20% най-малко печелещи.

„Преди беше 8,1. Тоест, има малко стесняване, което е добре. В ЕС средното се движи около 3,5 пъти разлика. Това е признак за социално и икономическо неравенство. В същото време, по коефициента „Джийни”, ние сме под 40 – 39,6. Тоест, идеята е в следващите 10 години България да слезе до 33 по „Джийни”, а средното за Европейския съюз се очаква да е около 30. Така че, ние ще се доближим до средното. Но трябва много неща да се направят.

Препоръчително е сега да се увеличат доходите, защото сме на прага на рецесия. Недвусмислено имаме индикации за това в Западна Европа, има забавяне на индустриалното производство и износа, което ще се отрази постепенно в България.”

Цялото интервю с икономиста Румен Гълъбинов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук