Чили, протест

Броят на събралите се на митинг в центъра на Сантяго де Чили надхвърли 1 милион, съобщи столичното кметство. В петъчния ден (местно време) се проведе най-голямата манифестация в историята на страната. Хората са се събрали не само на площад „Бакедано”, но и в околните улици. В 23:00 часа местно време (05:00 в събота бълг. време) започна комендантският час.

Според столичната кметица Карла Бараон марша са участвали около 1 милион чилийци. Проявата е преминала мирно като цяло, но група се опитала да подпали входа на метростанция, която се намира редом до площада. Намесили се силите на реда. В друга част на града полицията е използвала водомети, за да разгони протестиращите.

Досега в протестите загинаха 19 души. Властите обявиха извънредно положение в някои гладове и региони на страната, въведоха комендантски час и изкараха армията по улиците на големите градове.

Чилийският президент Себастиан Пинера заяви, че е чул исканията на мащабната протестна акция, провела се в столицата.

„Ние всички чухме посланието. Ние всички се променихме”, написа той в Twitter, коментирайки „многохилядния и мирен марш“ в Сантяго.

Протестната вълна в Чили пламна, след като властите вдигнаха цената на билетите за метрото с 30 песо до 850 песо, но това е само една от причините. Чилийците протестират и срещу невъзможността да получат достойно безплатно образование и здрави услуги, срещу ниските заплати и нарастващите цени на комуналните услуги.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук