Илън Мъск
На снимката: Илън Мъск

На 23 март губернаторът Гавин Нюсъм направи драматично съобщение: основателят на Tesla Илън Мъск дарява над 1000 вентилатори на Калифорния.

Изглеждаше като чудотворна новина в момент, когато щатът отчаяно търсеше вентилатори, за да помогне за спасяването на критични пациенти с коронавирус. Но вярна ли беше, пита The Sacramento Bee.

От кабинета на Нюсъм казват, че Мъск е трябвало да доставя вентилаторите директно до болниците. Засега обаче от кабинета на губернатора казват, че нито една болница в Калифорния не е получила.

Също така не е ясно дали Мъск всъщност има някакви вентилатори, които да даде. Информация във „Файненшъл таймс” разкри, че Мъск е закупил машини Bilevel за положително налягане на дихателните пътища (BPAP), които след това е облепил със стикери на Tesla и ги е изпратил в Ню Йорк.

Но BPAP апаратите, които се използват за лечение на сънна апнея, не са „инвазивният“ тип вентилатори, необходими за подпомагане на пациенти с COVID-19. Още по-лошото е, че „Файненшъл таймс” съобщава, че „Американското дружество на анестезиолозите на 23 февруари издаде насоки, предупреждаващи, че машините CPAP и BPAP машините „могат да повишат риска от инфекциозно предаване.

Истинският вентилатор може да струва до 50 000 долара според „Файненшъл тайм”. Машините, които Мъск предлага, струваха 800 долара. На 7 април „Файненшъл таймс” пише, че сега изглежда, че Мъск не е доставил дори един „инвазивен“ вентилатор в Ню Йорк.

И така, милиони калифорнийци чуха как губернаторът обявява героичното дарение на Мъск“. И все пак не е доставен нито един – а Мъск вероятно никога не е имал истинските вентилатори, от които нашите болници се нуждаят, заключава The Sacramento Bee.

От Теsla не отговорили на искане на медията за интервю.

The Sacramento Bee поставя под въпрос и плана на Нюсъм в размер милиард долара за закупуване на 400 млн. предпазни маски и други лични предпазни средства, необходими за забавяне на разпространението на коронавируса. Нюсъм влезе в новините, когато обяви плана в шоуто на Рейчъл Мадъоу миналата седмица. Той изненада и колегите си в законодателната власт, повечето от които научиха за сделката от телевизия MSNBC.

Поради тези съмнения сенатор Холи Мичъл написа писмо до финансовия директор на Нюсъм, в което изисква пълна информация относно голямата сделка с маските.

„В светлината на огромните ангажименти за разходи, свързани с ЛПС и друго медицинско оборудване, искам администрацията да пусне не по-късно от началото на следващата седмица редовно актуализирана уеб страница, която описва държавния инвентар за всеки основен тип оборудване и местоназначенията на всеки изходящи пратки, включително количества, доставени в област, град, и категории потребители, включително здравни заведения и други основни работници “, пише Мичъл.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!