Тесла, Модел Y

„Тесла“ пусна на пазара най-новия си автомобил „Мodel Y“ – вторият си електромобил на масовия пазар. Колата се показа пред света на събитие в Лос Анджелис. Фирмата първо ще пусне версията на автомобила с дълга база с цена от 47 000 долара.

Ръководителят на „Тесла“ Илън Мъск заяви, че моделът от стандартна гама на цена от 39 000 долара ще бъде наличен през 2021 година. Той е описал преди това „Мodel Y“ като част от план да достигне до по-широка аудитория, следвайки „Model 3“ – най-евтината кола в гамата, която стартира през 2017 година.

Първият, по-скъп „Model Y“, ще има пробег от 482 км. Очаква се доставките да започнат през следващата година. Стандартният модел ще има пробег от 400 км с едно зареждане и за 3 000 долара допълнително може да бъде преконфигуриран така, че да има 7 места.

Самият „Моdel 3“ има пробег от 282 км., максимална скорост от 200 км / ч и ускорение от 0 до 100 км/ч от 5,6 секунди.

Повече от 400 000 клиенти вече са изявили желание да притежават новия автомобил, който обаче има за изясняване някои подробности по производството. Очакваната цена беше около 50 000 долара, но впоследствие беше свалена.

„Model X“ – който е по-скъпата версия на „Y“ –има стартова цена от 79 500 долара.

Сегментът на малките SUV е най-бързо растящ на автомобилните пазари както в САЩ , така и в Китай, където „Тесла“ гради фабрика, която ще постави „Model Y“ в отлична позиция да отговори на търсенето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!