Крайстчърч

Единственият известен по име засега атентатор от касапницата с 50 жертви в новозеландския град Крайстчърч, Брентън Тарант, е имал пълнители за автомат, на които е сложил надписи в чест на на две исторически български битки и името на български княз.

Крайстчърч

Въоръжението на терориста е било цялото в подобни надписи с имената на сражения на различни народи и пълководци срещу османците, а два от пълнителите, чиято снимка самият Тарант е публикувал в „Туитър“ на 12 март, имат надписи, гласящи „Shipka pass 1877-1878“ /Шипченски проход 1877-1878/, „Битка при Булаир 1913“ и „Фружин“, като вторият и третият са на кирилица.

Брентън Тарант
Брентън Тарант

Битката за Шипченския проход е всеизвестният подвиг на българските опълченци от август 1877, а през 1913 г. /8 февруари, 26 януари стар стил/ в боя при Булаир Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров разбива османските дивизии „Мюретеби“ и 27-а пехотна под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-и турски корпус.

Фружин е син на последния търновски цар Иван Шишман, вероятно от втория му брак със сръбкинята Драгана Хребелянович, дъщеря на деспот Стефан Лазаревич. След падането на Никопол заминава в изгнание и живее в Унгария и Сърбия. Около 1408-1413 г. заедно с братовчед си Константин е начело на въстанието на Константин и Фружин, при което се водят широки антиосмански действия, подкрепени от различни християнски сили, които обаче не довеждат до промяна на статуквото. Фружин участва и в антиосмански кампании на други държави. Умира в Унгария през 1460 година.

Крайстчърч

Засега бе оповестено, че за жестоката атака в новозеландския град с 50 жертви и 40 ранени са задържани трима мъже и една жена. На един отмъжете ще бъдат повдигнати обвинения. Той бе идентифициран от австралийки медии като фитнес-инстуктора Брентън Тарант от градчето Графтън, щат Нов Южен Уелс. Именно той в профила си в „Туитър“ публикува в дните преди клането снимки на части от въоръжението си с надписите.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук