Илхан Андай
На снимката: Илхан Андай

Движението за права и свободи трябва да се откаже пред обществото от обявената подкрепа на втори тур за Анастас Герджиков. Това каза журналистът от сайта „24 Родопи“ Илхан Андай пред БНР.

Той припомни, че зам.-председател на ДПС декларира подкрепа за кандидат-президента на ГЕРБ още преди Мустафа Карадайъ да се кандидатира за тази позиция.

„Лошата новина за ДПС е, че дори и да има 35-36 мандата, тя върви в една опозиционна каруца с ГЕРБ. Единственото спасение за ДПС е или „Продължаваме промяната“ да се провалят, или ДПС час по-скоро да слезе от тази каруца. Шансът на ДПС е още утре да спре войната, която води с Румен Радев, и да остави Бойко Борисов сам да се сгромоляса“, коментира той.

„ДПС спечелиха, но цената на тези 35-40 депутата не е никаква, докато вървят в опозиционен пакет с ГЕРБ. Визията на ГЕРБ и командирското поведение на Борисов им вреди. В следващите дни можем да станем свидетели на голяма политическа новина – ДПС да оставят Борисов сам с Герджиков срещу Радев“, каза още той.

Андай говори и за избирателната активност в Турция. В последните десет дни преди 14-ти ноември агитацията е била най-силна.  За гласуващите е имало бонус-почивен ден. В последните двадесет години е подобно активизиране е нямало, каза още той.

„Било много масирано – с есемеси и създадени платформи за изборите, с активно участие на валийства, задължение на бизнесмените да дадат почивка в понеделник на хората, които са гласували. Задействали са оная перфектна изборна машина, която притежава управляващата партия в Турция, но в комбина с всички опозиционни. За което ние говорихме за изборите през юли, когато лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ беше на кафе при Ердоган. Тогава го имаше това очакване, но Ердоган изчака и всичко се случи в последните 10 дни от кампанията“.

Ето какво е гласял един от лозунгите в Турция:

„Гласът на турчина – за турчин“

Успехът на ДПС се дължи на тези близо 90 хил. гласа от съседната ни държава, категоричен бе Илхан Андай.

Припомняме, че за Мустафа Карадайъ и ДПС като цяло, имаше най-много гласове от чужбина. В Турция имаше опашки от хора, които не говорят български език, но дадоха своя глас за бъдещето на България.

Българските политици едва ли ще допуснат подобни избори извън страната още веднъж.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!