Илиян Василев
На снимката: Илиян Василев

Министерството на отбраната, след месец денонощна работа, спази формално срока и произведе запъртъче на тема военна помощ за Украйна. За всеки случай засекрети позора си. В други страни на НАТО, когато оказват помощ ,го правят публично достояние, защото е осъзната политика. Дори се гордеят, защото в този върховен миг на изпитание те са редом с жертвата. И тази съпричастност се пренася и осмисля на ниво отделен човек, населено място, общество.

У нас министърът на Румен Радев гледа да мине през задния ход и да саботира решението на Парламента. Както предупредих, тези хора не са способни да окажат никаква помощ на Украйна, поне такава, която да има ефект върху боеспособността на армията. Да даваш леко стрелково оръжие в тази обстановка, е все едно да извадиш от музея лъкове и стрели.

Няма тежко въоръжение, нито ПВО, нито самолети, от което украинците имат нужда.
Всъщност – Румен Радев има последователна позиция да не допусне по никакъв начин България да помогне на Украйна, и това се отразява както на отношението към украинските бежанци, така към молбите на Киев за генератори и оръжия на украинците.

Пълен фарс е това което МО предлага.

Тук стигаме до втората част на оправданието – че никой нямало кой да ни замести ПВО системите или тежките оръжия.

Народът е казал, ако имаш желание, намираш начин, ако нямаш, намираш причина.
Германците си дават пейтриътите на Полша и поляците са доволни от това. Радев, обаче, след години на отговорност към боеспоспособността на въоръжените сили и зеещите дефицити, в това състояние, пледира за национално самодостатъчна отбрана, и смята, че да разчитаме на НАТО е под достойнството ни. А нямаме нито самолети, нито ПВО. Главнокомандващият знае прекрасно това, но неговата базисна цел е да работи за това Русия да спечели войната и да не допусне България да помогне за отбранителния капацитет на Украйна. И това е червена линия в политика и поведение.

Да сте чули – президент, премиер, министри на отбрана, на външните работи да посещават западните страни и да преговарят за замяна на въоръжения – с различна степен на възмездност, за привличане на ресурси на НАТО като заместващи евентуални дадени на Украйна въоръжения в рамките на някакъв смислен и обвързан план или стратегия?! Не сте, няма и да чуете. При това не само нямаме активна търсеща позиция и проактивна дипломация с мобилизирани всички ресурси – очевидно от страх, да не би да се окаже и публиката у нас да разбере, че действително има вариант за постепенно предаване на съветските оръжия на Украйна и превъоръжаване на армията със западни образци, но и нарочно рязко изостряме тона с една от ключовите страни, от които можехме да получим самолети – именно Нидерландия.

Господин президент, оценката на Нидерландия и на други страни от НАТО за доверието, което могат да окажат на България, като и предоставят „ключа“ на вратата към Европа /Шенген/, не може да се базира на бъдещи обещания, а на постигнати резултати – и Хърватия и Румъния има регистирали видими резултати в борбата срещу корупцията и върховенството на закона. Вие сте президент от повече от пет години и носите солидарна отговорност за краха в доверието към България и нейните институции, за това, че не ни приемат в Шенген, и няма изгледи да ни приемат и в еврозоната, и в ОИСР.

И как точно премиерът Рюте ще реагира на искания за самолети от Вас, който станахте символ на двуличието в геополитиката с изказвания като „Крим е руски, какъв да бъде“, че трябва да бъдем неутрални във войната в Украйна, да запазим възможността да внасяме руски енергийни източници и държите службите ни на къс повод, така че не могат да работят срещу ГРУ, СВР и ФСБ?

Не нидерландския премиер, а вие сте пряка заплаха за сигурността и европейското развитие на България, защото не можахте да надградите европеизъм, въпреки западните университета, над съветската си ментална и ценностна база.

Вероятно вашето правителство си мисли, че лекото стрелково оръжие, ако се даде на Украйна, ще произведете фурор от симпатии в Украйна и на Запад?! Дълбоко се лъжете – Вашата Русия потъва, и заедно с нея искате и България да потъне.

Рано или късно ще паднете от власт и краят ви ще бъде сходен с този на вашия идол Владимир Путин.

Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Докога ще ме е срам от ПОЗОРНИТЕ НИ президент , правителство , направлявани от ДС инструктори , протежета на най-некадърните – руски нещастници . НЕВЪЗМОЖНОСТИТЕ им са НЕПРЕОДОЛИМИ . Тези НЕЩАСТНИЦИ са отражение на мързеливите и алчни наши „съотечественици“ , които нито могат нещо с ръцете си , нито с умът си /доколкото го имат / . Мнозинство са , там е проблемът ! Бог вече май трябва да помага [email protected]

  2. Аз не знам ЦРУ какво се церемони с предателите. Да ги трепе по пример на КГБ – нали много обичат КГБ!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук