Илиян Василев
на снимката: Илиян Василев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг енергийният експерт Илиян Василев коментира протестите и исканията на миньорите от комплекса „Марица-изток” България да се противопостави на екологичните изисквания на ЕС за намаляване на парниковите газове с 40% до 2030 г.

Според Василев ЕС е останал сам в инициативата си за справяне с климатичните промени, но българското правителство трябва да положи усилия да потърси алтернативи на силно замърсяващите въглищни централи. И такива има.

„Първо трябва да се види какво може да се направи за пречистване на въздуха – такива технологии има и такива инвестиции има. Но забележете: нашите депутати казаха в петък, че могат да инвестират 3 млрд., за да задоволят нечий интерес за транзит, а нямаме 1 млрд., за да си оправим въглищните централи. Второ, трябва да се намерят решения и алтернативи извън въглищата. Примерно блоковете на централите един по един да преминат на газ, все пак от там минава интерконекротът. Третият вариант е да се направят допълнителни или съпътстващи мерки. Примерно на териториите на централите да се изградят големи ВЕИ инсталации, защото там има огромни площи от земя, която не се използва. Това е един смислен, логичен, балансиран подход”, категоричен бе Василев.

Той е на мнение, че лобистите за изграждането на АЕЦ „Белене” и еколозите са се съюзили в опит да демонизират въглищните централи и правителството е под натиск да ги закрие.

Илиян Василев обърна внимание и на грозното антиевропейско говорене, което генерираха протестите на миньорите. По негови думи политическият елит у нас съзнателно бездейства по този въпрос и не защитава европейските институции.

Експертът коментира и промяната на енергийната стратегия от Народното събрание под предлог, че страната ни трябва да се пригоди към променящата се газова карта в региона. По негови думи обаче това се прави с единствената цел да се гарантира, че България няма да търси обезщетение от „Газпром” за развалянето на договора за транзит на синьо гориво след изграждането на „Турски поток”.

Обезщетенията, които страната ни има право да получи за периода 2020-2030 г. са в размер на 1,2 млрд. лева заради загубите на приходи от транзит. Проблемът обаче е, че получаването им се разрешава от  арбитражен съд в Москва.

По думите на Илиян Василев сумата от 2,8 млрд. лева, която беше обявена за изграждането на „Турски поток” в България е прекалено голяма и нея отново ще трябва да платят данъкоплатците заради погрешни управленски решения.

Цялото интервю с Илиян Василев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!