Илиян Василев
На снимката: Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг бившият посланик на България в Русия и експерт по енергийните въпроси Илиян Василев коментира предложенията на „Газпром експорт” към България след осъдителното решение спрямо газовия гигант, както и възможностите за диверсификация на газовите доставки у нас.

Според Василев България и в частност държавният газов доставчик „Булгаргаз” е единствената компания в региона, която не преговаря с Румъния за доставки на синьо гориво. По негови думи това се дължи на политически лобита, които действат в услуга на Русия.

„Същите сили, които държат „Газпром” да има стопроцентов контрол, са отговорни за това. Защото нали се сещате, че този контрол не е безвъзмезден. Винаги има хора по тази верига, които получават една или друга мотивация – или властова, или материална от гледна точка на поддържането и лобирането на такъв тип отношения. Отварянето на връзката с Румъния би могло да вкара газ от Румъния, а „Булгаргаз” е единствената компания в целия регион, която не преговаря за находището в Нептун, което след две години започва да добива много газ.”

Василев бе категоричен, че Министерството на енергетиката и „Булгаргаз” не са преговаряли достатъчно активно за промяна в цените на доставките на природен газ от Русия или за цялостна промяна на формулата, по която се индексират тези цени именно заради това – поддържане на монополното положение на „Газпром” у нас.

Бившият ни посланик в Русия бе категоричен, че докато политическите лобита не бъдат отделени от преговорите в енергетиката, българите ще продължават да плащат по-скъп газ от западноевропейците.

Припомняме, че през месец май ЕК и „Газпром” постигнаха споразумение, което задължи руския газов гигант да влезе в преговори за доставки на газ на конкурентни цени с България и още седем държави от Централна и Източна Европа. С това споразумение „Газпром” избегна плащането на солени глоби, които щяха да последват, ако беше завършило арбитражното дело, което ЕК заведе срещу компанията заради монополното й положение в тази част на Европа.

В началото на месец октомври стана ясно, че „Газпром” е направила предложения на „Булгаргаз”, които държавният газов доставчик е приел, но те не засягат пряко цената на газа, който страната ни купува. Предложенията се отнасят до входящата точка, в която пристига синьото гориво, възможността да го препродаваме, както и реформи в системата „take or pay”.

Българските правителства обаче от години бавят изграждането на интерконекторите с Гърция и Румъния, които биха дали възможност България да получава газ от други източници и по този начин да диверсифицира доставките си. Експертите са категорични, че това би довело до реална конкуренция на газовия пазар, което би премахнало монополната позиция на „Газпром” и следователно би довело до по-ниски цени на газа.

Цялото интервю с Илиян Василев може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!