Илиян Василев
на снимката: Илиян Василев

Историята, че някой може да прави бизнес от геополитика, не е валидна за България. Ние сме прекалено малки. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ анализаторът Илиян Василев.

„Геополитиката изисква големи мащаби, могат да правят бизнес от нея големи страни като САЩ, Русия, Китай. Също и Израел. Турция се опитва да го прави. Ние не можем да го правим, защото всеки момент, в който се опитаме да правим геополитическо балансиране, като дадем, например, на американците парите за Ф-16, пък на руснаците друго, накрая и по двете линии обикновено не достигаме оптимални параметри и губим пари”.

И добави:

„Затова единственото, което можем и трябва да правим, са неща, които са необходими на нас, и в които си пазим парите. За всеки един лев да си търсим най-доброто, което можем да получим за него, като не се обвързваме предварително с никой, а оставяме пазарът да ни го предостави. Ето поради тази причина сме се самоограничили – заради някаква криворазбрана политика от провинциален тип, че трябва да купуваме газ само от „Газпром“. Светът е пълен с газ и изобщо нямаме нужда от тези ексклузивни договори с „Газпром“. Просто трябва да заявим, че искаме да купим, например, 3 млрд. на 4-5 лота, и поне 7-8 компании ще се сбият да ни доставят”.

Той допълни, че изобщо не нужно АЕЦ „Белене” да се строи от Русия.

„Какво да й дадем, като ще даваме държавни гаранции и целият риск минава върху нас. Това не е бизнес”.

И допълни:

„По принцип Западът, ЕС И НАТО гледат с особена тревога случаите на руско-китайско сътрудничество в стратегическите области в критични отрасли на икономиката, включително енергетиката. Ние да предоставяме територията си за подобен „тест“ е прекалено амбициозна задачА и поради този причина тези елементарни трикове с шпионските скандали, които да направят димната завеса, зад която се случват реалните бизнеси, няма да издържи. Можете да заблудите едно посолство, две или три посолства за малко време, но не може да ги заблуждавате дълго, защото това са много служби, те си имат своите източници, могат да оценят реалните рискове и рано или късно нещата ще си изплуват. И тогава?”, попита Василев.

Интервюто с Илиян Василев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!