На снимката: Корнелияя Нинова

На Председателския съвет днес бе постигнат минимален компромис, който разрешава предложението на БСП за промени в НПК, премахващи съкратеното производство при признаване на вина и последващото редуциране на наказанието, да бъде гласувано на второ четене преди парламентът да излезе във ваканция заради изборите.

„Следващия вторник ще има извънредно заседание на Правната комисия, която ще обсъди законопроекта на второ четене, съкратен срок между първо и второ от три дни – минималният, който е позволен от правилника на НС – и в седмицата преди излизане във ваканция гласуване на второ четене. Това е за НПК – нашето /предложение – бел. ред./, на Патриотите и на „Воля“, които са еднакви. Предложението на МС за промени в НК, с които оставят досегашното положение, с които оставят досегашното положение, просто намаляват от една трета на една пета /присъдата – бил. ред./ няма да се гледа в тези срокове… След това МС да решава. Ние не им се месим… Предложенията не могат да се обединят. Нашето е в процесуалния закон – НПК, тяхното е в материалния – НК, и няма как двете да се гледат заедно“ – каза в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя допълни, че от ГЕРБ няма заявки за оттегляне на тяхното предложение. Единственият постигнат консенсус е законопроектът на БСП да се гласува на второ четене до излизането във ваканция, подчерта Нинова.

„Ние постигнахме съгласие за графика за разглеждането на законопроектите. Смятаме, че в рамките на този график спазваме правилника и всички останали правни детайли ще бъдат обсъдени в Правната комисия, както е редно. Няма как Председателския съвет да предопределя решението на Правната комисия или решението на крайния вариант на законопроекта, който ще бъде приет в отговор на очакванията та обществото“ – коментира пред медиите и председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Управляващите и опозицията виждат по различен начин съпоставката на своите предложения. Според правосъдният министър Данаил Кирилов те могат да се разглеждат като допълващи се, защото касаят различни фази на наказателния процес.

„Ние смятаме, че би било елементарно да кажем „няма съдебно следствие само за убийствата“. Затуй ние сме предложили каталог от престъпления. дали сме възможност съдът да преценява в кои случаи, съобразно тежестта, да допусне съкратено съдебно следствие.“

Той подчерта, че основната разлика в предложенията е, че докато БСП искат да няма съкратено производство само за убийствата, ГЕРБ искат „за най-тежките престъпления срещу личността“ то да остане, а съдът да има крайната преценка дали да допусне възможност за съкратено производство, докато сега е длъжен да го направи, ако условията са налице.

Според Нинова обаче допълване няма, а предложението на МС обезсилва това на БСП. Тя коментира възможността предложението на нейната партия да се приеме, а после да бъде заместено от това на ГЕРБ ,като „подигравка с близките на жертвите“.

„Не го допълва, изключва го. Какво ще прави МС си е тяхна работа, но е факт, че решихме техният законопроект да не се гледа преди ваканцията. Приемем ли нашия на второ четене, той влиза в сила, и  ако по-късно внесат нов, трябва да извървим целия път отново и да отменим нашия. Това би било подигравка с близките на жертвите и аз ги съветвам да не го правят. Или да изтеглят този законопроект, или да го оставят без гледане оттук нататък.“

Тя предупреди, че ще е политическо лицемерие сега да се приеме предложението на БСП, а след месец, „като се поразмине“, отново да си направят тяхното. Нинова се закани, че „просто няма да им го позволим“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!