Даниела Дариткова
на снимката: председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова

Позицията на управляващите не е променена и тя е, че идващите парламентарни избори трябва да се проведат по настоящите правила, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по бТВ.. Тя отправи и критика към президента, че не е предприел консултациите за изборите по-рано.

„Президентът можеше да проведе консултациите за изборите през октомври, когато парламентът обсъждаше промените в Изборния кодекс. Тогава той избра да наложи вето“, каза Дариткова.

Тя е категорична, че броени месеци преди провеждането на парламентарните избори не трябва да се променят изборните правила. В тази посока има препоръка и от Венецианската комисия, припомни председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Тези избори трябва да се проведат по действащите правила. Предизвикателството пред тяхното осъществяване е пандемията от коронавирус“, заяви Дариткова.

Спаред нея са обсъждат мерки, за да могат да гласуват хората, които са карантинирани.

На въпрос кой ще бъде основният политически опонент на ГЕРБ на предстоящия вот, Дариткова отговори:

„ГЕРБ ще представи своя програма и ще се бори за доверието на българските граждани. Не толерираме конфронтацията, особено в такъв сложен период“.

Дариткова подчерта, че страната се нуждае от отговорно поведение. Готови сме на дебат с всеки, който предложи разумна алтернатива, каза тя.

На 14.01, веднага след оповестяването от страна на президента на датата на изборите /4 април/, от ГЕРБ декларираха, че няма нито да входират, нито за подкрепят предложенията на президента Радев за промени в Изборния кодекс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!