Протест, ЛГБТ

В София се проведе протест под наслов „Не на омразата“ във връзка с бруталното нападение в център на ЛГБТИ общността. 

Възмутените граждани се събраха пред Съдебната палата в 18:00 часа днес заради инцидента от събота, когато около десетина души, предвождани от кандидата за президент Боян Расате, нахлуха и вандализираха центъра Rainbow Hub, следствие на което пострада и момиче.

Участниците в събитието издигнаха разкъсани тениски и плакати, на които пишеше „И моята кръв ли е нужна?“, „Промяна в НК веднага“ и други.

„Смятам, че е време в България, особено във време на политическа кампания, да спрат хората да правят някакъв вид рейтинг и позитив върху гърба на други хора. Едно подобно посегателство над частна собственост е пълен абсурд. Има си закони в държавата и българският съд би следвало да даде адекватна присъда на извършителя на този вандалски акт“, каза възмутен гражданин.

Скандирайки “Фашизмът не е мнение, а престъпление” организаторите на протеста настояха за промени в законодателството, които да включват престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди.

Днес редица посолства осъдиха нападението над центъра, а посланиците на 11 държави посетиха центъра, за да окажат морална подрекпа на потърпевшите. Междувременно стана ясно, че главният прокурор е поискал от ЦИК снемане имунитета на Расате, който се ползва с такъв като участник в кандидатпрезидентската кампания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!