снимка на екран

Тази нощ АЕЦ Козлодуй се подигра на всички. Пусна 6-ти блок предсрочно, след годишната планова рехабилитация. Но не го пусна в 13:00 часа, когато всички участници на борсата си купуват електроенергията. Задържа съобщението за пускане и предлагане, в резултат на което цената на енергийната ни борса излезе 400.12 лв./Мвтч., втора най-скъпа по цена в Европа.

Още щом отвори пазарът „в рамките на деня“ (intraday) към 17:00 вчера следобяд, АЕЦ продаде на блокове 200 МВт на румънски търговци на цени под „Ден напред“ (day-ahead) на енергийната борса. През нощта заедно с качването на блока започва да продава до 1000 МВт в много часове. Цените, на които продаваше за някои часове бяха от порядъка 32-50 евро/Мвтч.

Купувачи са основно чужди търговци, защото познайте какво- нашите си купиха енергия на обяд на 400.12 лв./мвтч., тъй като никой не им съобщи, че АЕЦ ще тръгне по-рано ((което по REMIT е задължително).

В резултат, за пореден път енергията на АЕЦ Козлодуй за днес е изнесена и субсидира гърци, словенци, хървати, швейцарци, румънци и кой ли не. Около 30,000 Мвтч бяха платени от българските потребители по 204 евро/Мвтч. (т.е. 400.12 лв.), а тази нощ АЕЦ продаде на чужди търговци около 19,000 Мвтч. на средна цена от 121 евро/мвтч. Пропуснати ползи: 1,577 млн. евро. Но дори и това не е най-важното, а това, че чужди икономики купуват наша евтина енергия, докато нашата икономика плаща на макс.

Някой е взел решение как да се изтъргува 6-ти блок тази нощ. АЕЦ Козлодуй има борд на управление, подчинен на БЕХ, БЕХ подчинен на МЕ.

Всички носят отговорност.

Всички са за оставка.

И Луна би се справила по-добре.

снимка на екран

За тези, които продължават да твърдят как ел.енергията ни е „най-евтината“ в Европа. Прилагам данните от различни европейски борси, отгоре надолу: австрийска, белгийска, българска, швейцарска, немска, френска, унгарска, холандска, полска, сръбска.

За месец ноември (month-to-date, макар и само за 2 дни) сме най-скъпата борса, и то с много.

За периода от началото на годината до днес (year-to-date) по-скъпи от нас са само сръбската и унгарската борса. До края на годината ще ги задминем и тях като нищо.

Продължавам да питам, МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА КАКВИ МЕРКИ ВЗЕ това да не се случва? Защото не съм чул за нито една.

Само не ни обяснявайте, че такъв е пазарът. Пазар от месеци няма.

графика

П.П. Посочените борсови цени са в евро.


Коментарът е от „Facebook“ страницата на автора. 

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук