„Няма как да не забележим, че през последните дни, откакто е служебният кабинет, много неща се променят за добро. Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Тя подчерта, че е обща задача да направим България уютна за живот държава.

Връщаме си държавата, нормалните отношения между институциите, нормалните отношения между управляващите и гражданите. По съвсем различен начин е диалогът между тези две групи – прозрачно, честно, да, трудно е, но хората ще разберат изпълнителната власт“, коментира вицепрезидентът.

И допълни, че „будители има във всички години и по всяко време“.

24 май – празникът, който ни събира най-много, независимо от политическите ни убеждения

„Народ, роден от словото, който носи едни от най-старите държавни традиции, няма как да не върви към светли бъднини. Цялата ни история върви натам. Имаме с какво да се гордеем, допълни Йотова.

По думите й това е празникът, който ни събира най-много, независимо от политическите ни убеждения, от обществото, в което живеем, от това дали сме тук или в чужбина.

Работи се активно по Плана за възстановяване

По темата за Плана за възстановяване и устойчивост Илияна Йотова обяви, че Европейската комисия работи много интензивно със служебния кабинет и с някои министерства, които са в основата на плана.

„Служебният кабинет продължи да работи и с експертите, които стоят зад плана… Важното е до края на служебния кабинет планът да бъде изпратен и успешно защитен пред Европейската комисия“, каза тя.

Според нея при коментарите по темата се пропуска отношението на българските предприемачи към евросредствата.

„Този план трябва да ги накара да се заинтересуват, да са амбициозни, да правят проекти, чието бъдеще продължава и след края на проекта… Има още какво да се направи по плана. Рамката е отворена и ще има възможности за допълване. Надявам се планът да бъде използван по различен начин, а не както оперативните програми до този момент, при които усвояването доминираше пред развитието“,посочи Йотова.

Оптимизъм спрямо Северна Македония

Вицепрезидентът изрази оптимизъм, че България ще успее да се изрази правилно и експертно защо е такава позицията ѝ спрямо въпроса с Република Северна Македония.

„С усилието на Европейския съюз и на двете държави трябва да се намери решение, за да не се заличава паметта нито на България, нито на РСМ… Сигурна съм, че това правителство ще намери добрите послания към европейските ни партньори. Важна е темата за съдбата на хората с български произход, за отношението към тях, за отношението към малцинствени групи. Всичко това трябва да се сложи на масата. Привърженик съм на повече разговори, на повече срещи, но и на изчистване с подписи под документи“, призна тя.

Йотова посочи, че пътят и на Албания, и на РСМ е в Европейския съюз, а „България трябва да е лобистът за Западните Балкани“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!