Малта е първата държава в ЕС, успяла да ваксинира до 70 процента от възрастното си население с поне една доза от ваксината, съобщи Ройтерс.

По време на днешната пресконференция министърът на здравеопазването Крис Ферне обяви, че страната вече е постигнала „стаден имунитет“ срещу коронавируса и подчерта, че „ваксината оръжие срещу вируса”.

Според информацията на здравните власти, 42% от населението в Малта вече са напълно ваксинирани.

Ферне насърчи хората на възраст между 16 и 29 години да се явят и да се регистрират, като подчерта, че до момента 52% от тази възрастова група вече са се записали. Лицата, преминали през пълна ваксинация, от юли няма да бъдат задължени да носят маски на открито. Носенето на маска остава задължително в закрити помещения.

От днес Малта навлезе в нова фаза за облекчаване на ограничителните мерки и гражданите вече имат право да ходят на фитнес или басейн, а на ресторантите се разрешава да работят до полунощ.

Здравният министър заяви, че през следващите дни ще бъде пуснат ваксинационният сертификат и от юли властите ще могат да го използват, за да започнат да откриват културни и развлекателни събития. Според официалните данни, публикувани от здравните власти на Малта, до момента са поставени общо 474 475 дози ваксина срещу Covid-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!