Египет летище

Европейският парламент и държавите-членки на ЕС постигнаха сделка в четвъртък, проправяйки пътя за сертификат COVID-19, който ще помогне за възстановяване на пътувания в Европа за летния сезон, предадоха световните агенции.

Сделката ще позволи на всеки, който живее в 27-те държави членки, да може да получи цифрова здравна карта, която изпълнителната власт на ЕС нарича „зелен сертификат“, за да покаже своя ваксинационен статус, резултатите от тестовете за COVID-19 или дали те са се възстановили от коронавирусна инфекция.

Припомняме, че през март Комисията представи предложението си за „цифров зелен сертификат“, като започна преговорите. Гърция вече е облекчила изискванията за влизане на чуждестранни посетители, които са били избодени, а Испания допуска туристи от ЕС при отрицателен тест.

Южните страни от ЕС, които разчитат много на туризма, настояват за рестартиране на пътуването със сертификат за Covid, но страни като Белгия, Франция и Германия остават скептични.

Една шеста от пълнолетното население на Европейския съюз вече е ваксинирана с две дози, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Целта на комисията е да повиши това до 70% до септември.

В същото време Световната здравна организация и Световният съвет за пътуване и туризъм са сред онези, които се противопоставят на паспортите за ваксини на фона на опасенията, че ще създадат „двукласова общество“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!