ваксинация ваксини доза бустерна доза

Швеция е на първо място в ЕС по брой заразени с коронавирус, но същевременно броят на починалите е един от най-ниските.

Според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията страната е имала за период от 14 дни 577 заразени на 100 000 жители, уточнява „Франс прес“.

Преминавайки един милион заразени в началото на май, Швеция беше близо до върха, след Кипър, в продължение на седмици, като новозаразените намаляват по-бързо в останалата част на Европа.

Швеция регистрира пик в средата на април от над 800 заразени на 100 000 жители.

„Много страни в Европа бяха на значително по-високи нива от това, което наблюдаваме сега, така че вероятно става въпрос за това, че Швеция имаше доста късен скок в тази, надяваме се, последна трета вълна“, обясни държавният епидемиолог Андерс Тегнел на пресконференция, оплаквайки се, че случаите все пак са повече в сравнение с миналото лято.

Скандинавската страна никога не наложи типа затваряне, наблюдаван другаде в Европа, спорно разчитайки на предимно непринудителни мерки.

Тя обаче постепенно затегна ограниченията от ноември, включително забрани. От март кафетата, баровете и ресторантите също трябваше да бъдат затворени до 20:30 часа.

Починалите обаче са много по-малко в сравнение с много други страни, с 12 жертви на милион жители. За сравнение в Унгария и Хърватия смъртността е съответно 133 и 128 на милион жители.

Общият брой на починалите, свързани с COVID-19 от началото на епидемията в страната, достигна 14 351 души, поставяйки Швеция в средата на класирането в Европа, макар и доста преди скандинавските съседи Финландия, Норвегия и Дания.

Статистиката за смъртността също така показва, че Швеция е имала по-ниска от средната смъртност над нормалната през 2020 г. в сравнение с останалата част на Европа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!