Евгений Кънев бизнес
на снимката: Евгений Кънев

Първи преглед на служебния кабинет: сплав между социалисти, експерти и президентски съратници. Начело с авиатора-премиер.

Кабинетът – за да се уловят намеренията на президента – може да се анализира най-просто така:

(1) Геополитически Блок: външни работи, отбрана, енергетика и икономика;

(2) Блок “Антикорупция”  МВР, Правосъдие, Регионално развитие и Земеделие;

(3) Блок „Други“.

Геополитика

Външните работи и отбраната са поети от съветници на президента – което значи, че прокарват неговите виждания за външната ни политика: сдържане на НАТО в България и тупане на топката с намигване към Русия в ЕС.

Профилът на министъра на външните работи – сега посланик във Франция – не предполага директно връщане на руските дипломати, но кариерата му е била на типичен кариерист – политически коректен към шефа в момента. Та, ако Радев има такава воля, надали ще има обструкции от министъра. За министъра на отбраната – който се изживява и като говорител на Радев по скандални теми като експорта на оръжия – няма какво да се обсъжда.

Апропо, новият министър на икономиката на мястото на Корнелия е именно уволненият от нея шеф на борда на „Вазовски заводи“. Надали Украйна е щастлива от това назначение.

Най-интересна е фигурата на абсолютно неизвестния в професионалните среди нов министър на енергетиката. Именно заради скандалите с газа и очакваното връщане на „Газпром“ като доставчик, като позиция на Президента. Министърът е с безупречна западна визитка – университети и компании. Но за да не се успокояваме напълно – бърз преглед за него в Интернет ни изважда мнения на т.н. скандални журналисти, които го посочват още преди дни като задружно усилие на проруския енергиен олигархичен дует Златев-Манчев да бъде поставен на поста. Дано да е само клюка, ама надали.

Антикорупция

Тук Радев е назначил имена с добра репутация, но откровени социалисти или от левия спектър. Сякаш БСП е флагман на съдебната реформа и борбата с корупцията. Вече четвърти кабинет на Радев не може да види едно ярко лице на ДБ или свързано с традиционната десница.

След Янаки Стоилов, Крум Зарков е втория ярък соц политик на този пост. Младата надежда на социалистите най-вероятно е получил поста по същите причини като Стоилов – противник на Корнелия.

Интересен ход е с министъра на МВР – също бивш служебен министър на правосъдието, с добра репутация на поста. Да видим дали ще се справи с купения вот на изборите.

За министър на земеделието е назначен също известен социалист – Явор Гечев, противник на Корнелия. Да видим дали ще направи нещо в едно от най-корупционните министерства и дали ще запази Иван Христанов – човека, който спря далаверата „Капитан Андреево“, по това ще го познаем.

А водопадът на корупцията – регионалното развитие, трябва да бъде спрян от заместник на Комитова – която добре стоеше на поста, ако забравим на кого пристана партийно след това.

Има обаче поне трима кандидати за министри, отказали на Радев, поне двама от които по геополитически причини.

Като цяло, оставам с впечатление, че Радев изгражда широк кръг от доверени хора между приятели, колеги, съратници, социалисти и експерти – сред които надали ще намерите атлантици и “десни”. Дали замисълът е в бъдеще президентска партия или нещо още по-сериозно в посока “български неутралитет” – предстои да разберем.

Текстът е от Фейсбук профила на Евгений Кънев. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук