За направените PCR тестове и за резултатите от тях говорят всички медии, вече повече от половин година. Ежедневно, във всеки сайт, във всяка новинарска емисия и във всички възможни източници на информация, българската общественост се уведомява за това колко точно са заразените с коронавирус у нас, колко са починали, колко са излекуваните и прочее.

До 4 юни данните се съобщаваха на дълги и тежки брифинги с председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Но от тогава медиите намират данните в Единния информационен портал – coronavirus.bg.

След спирането на сутрешните брифинги на НОЩ, а вероятно и преди това е имало, но никой от българските граждани не е знаел, настана една истинска какофония с данните. Добавят се, махат се починали или тествани. Изобщо пълна каша. И последният пример е от 10 септември, когато на сайта за коронавируса в България се появи следното съобщение:

„Информацията е актуализирана в 15 ч. 10.09.2020 г. след извършена проверка в Информационната система за COVID-19 от Министерството на здравеопазването във връзка с информация за починал 28-годишен мъж. Проверката показа, че служител на регионалната здравна инспекция в Стара Загора е допуснал техническа грешка при актуализирането на статуса на пациента. 28-годишният мъж е успешно излекуван и изписан след болнично лечение.”

Уж починал, но всъщност излекуван, 28-годишният пациент вече си е у дома.

Как се съобщават данните

Но както и да е. Не това е темата на текста. Всъщност, да се върнем на официалните данни. Ежедневните цифри, които всички ние виждаме, всъщност са с един ден закъснение. Тоест, днес 15 септември, ви съобщаваме за 143 новозаразени, които всъщност би трябвало да се вписват в графа 14 септември.

Логично е обаче да се съобщават на следващия ден, тъй като данните трябва да се обобщят.

данни за заразени с коронавирус от 1 до 15 септември
данни за заразени с коронавирус от 1 до 15 септември, както се представят от държавата (в розово са почивните дни)

Но ето как всъщност трябва да изглеждат данните:

данни за заразени с коронавирус от 1 до 14 септември
данни за заразени с коронавирус от 1 до 14 септември или как всъщност трябва да изглеждат данните (в розово са почивните дни)

И какви са изводите от тези данни?

Още от петък коронавирусът си взима почивка, прави един дълъг уикенд и се завръща във вторник, по-силен от всякога.

Доказателството е в таблицата. Вижда се, че традиционно в събота и неделя тестовете са в пъти по-малко, отколкото през останалите дни. Това вероятно се дължи и на факта, че частните лаборатории не работят през уикенда, с изключение на една. Но лабораториите в болниците би трябвало да функционират. Въпреки това всяка събота и неделя коронавирусът у нас явно почива, защото и новооткритите случаи, и смъртните случаи са драстично по-малко.

Пример са почивните дни 5, 6 и 7 (който беше почивен ден заради националния празник – бел.ред.):

  • На 5 септември – събота – има 96 нови случаи от 3 358 теста и 6 починали
  • На 6 септември – неделя – има 39 нови случаи от 1 407 теста и 5 починали
  • На 7 септември – почивен понеделник – има 57 случаи от 1 220 теста и 1 починал.

От официалните данни се вижда също така, че във вторник ситуацията с коронавируса у нас изглежда изключително тревожна. Например на 1 септември е имало цели 188 новозаразени и 13 починали.

На 8 септември пък има 167 нови случаи и тревожните 15 смъртни случаи.

И оттам до края на седмицата, ситуацията лека-полека се успокоява.

От всичко изписано дотук могат да се направят няколко заключения: или коронавирусът почива през уикенда, или някой го мързи да вписва новозаразени и умрели през почивните дни, затова случаите се дописват във вторник и така стигаме до сериозната статистика?

По-вероятно изглежда да е второто.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!